/ FOTO: LAZAR RUŽIĆ
13/12/2022 u 09:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Neophodna javna rasprava o inicijativi Otvoreni Balkan

To je saopšteno iz Atlantskog saveza Crne Gore koji je predstavio dopunjenu analizu regionalne inicijative Otvoreni Balkan

Javna rasprava o svim aspektima inicijative Otvoreni Balkan, uz učešće svih relevantnih subjekata crnogorskog društva, neophodna je kako bi bilo izbjegnuto ponavljanje situacije da ukupna javnost bude zatečena već pripremljenim rješenjima, uz kratkotrajnu simulaciju javnog dijaloga.

To je saopšteno iz Atlantskog saveza Crne Gore koji je predstavio dopunjenu analizu regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

"U odnosu na period kada je publikovana prva verzija na raspolaganju su dodatni elementi koji su omogućili kvalitetniju analizu geopolitičkih, ekonomskih i bezbjednosnih aspekata te regionalne inicijative i koji jasno ukazuju na implikacije Otovrenog Balkana na evropske integracije Crne Gore, ali i cijelog regiona Zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, sporazumi koji su potpisani u sklopu inicijative Otovreni Balkan navodno imaju za cilj ekonomsku integraciju regiona, ugledajući se na model ekonomske integracije Evropske unije (EU).

"Ipak, nakon tri godine Otvoreni Balkan je još daleko od toga da formalno konstituiše suštinski carinsku uniju", navode iz Atlanstkog saveza.

Ocjenjuje se da, i pored svih najava o ekonomskoj integraciji i formiranju zajedničkog tržišta, još nije napravljen ni jedan značajan korak u tom pravcu.

"Indikativno je da ni Parlament u Sjevernoj Makedoniji nije usvojio određene zakone koji se tiču Otvorenog Balkana zbog zabrinutosti za transparentnost i pitanja o njenim stvarnim prednostima", kaže se u saopštenju.

Ključna distinkcija između Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa jeste što se, kako se navodi, Otvoreni Balkan ne realizuje u saradnji i po standardima EU.

"Problem kod Inicijative je što nema jasan plan i konkretne korake koji će poslužiti u ostvarivanju njenog cilja. Pažnja javnosti (domaće i strane) do sada je uglavnom bila usmjerena na političke izjave i poboljšanje odnosa posebno između Srbije i Albanije", kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da inicijativa Otvoreni Balkan nesumnjivo otvara vrata snažnijem uplivu trećih strana u region Zapadnog Balkana.

"Srbija, kao ekonomski i politički najuticajnija država Zapadnog Balkana ima potencijal da sve ostale zemlje iz regiona usmjeri ka drugim centrima moći, posebno imajući u vidu njen odnos sa Kinom i Rusijom", smatraju u Atlanstkom savezu.

Kako se navodi, postojeći problemi dodatno su zakomplikovani podjelama nakon ruske agresije na Ukrajinu.

"Crna Gora se pozicionirala kao prijatelj Ukrajine, odnosno, iz ruske perspektive ona je zvanično proglašena neprijateljskom zemljom. Takođe, treba istaći da se Srbija nije usaglasila sa EU po pitanju sankcija Rusiji", kaže se u saopštenju.

Ekonomsko povezivanje regiona i smanjivanje ekonomskih barijera kao glavne ideje vodilje Otvorenog Balkana koliko god da su pozitivne, kako se ocjenjuje, mogu uticati na povećanje političkih rizika, jer je očigledna ekonomska neuravnoteženost između država koje bi trebale postati članice.

"Faktički, Otvoreni Balkan na neki način predstavlja paravan za dominaciju srpske ekonomije, odnosno širenje uticaja Srbije na region", kažu iz Atlanstkog saveza.

U tom kontekstu, kako se navodi, jasno je da Inicijativa ne ide u pravcu dobrobiti i pozitivnih rezultata za sve države regiona, posebno za one koje zbog svoje veličine imaju posebne izazove po pitanju očuvanja i balansiranja svojih tržišta i ekonomije.

Podsjeća se da je nedavnom revitalizacijom Berlinskog procesa i Preporukama Evropskog parlamenta, EU zauzela jasan i nedvosmislen stav prema inicijativi Otvoreni Balkan.

Međutim, kako se navodi, činjenica je da se sa najviših adresa u crnogorskoj Vladi, koja je u tehničkom mandatu, konstantno ispoljava optimizam i pozitivan-afirmativan stav prema maglovitom, neinkluzivnom i nedovršenom projektu Otvoreni Balkan.

Iz Atlantskog saveza upozoravaju da se mora imati u vidu retorika i metodologija prilikom usaglašavanja i potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i osporavanje rezultata Analize Ministarstva evropskih poslova, koja ukazuje na eksperimentalnu fazu i manjak konkretnih indikatora uspješnosti Otvorenog Balkana.

"Zato je potrebno je stvoriti uslove za javnu raspravu o svim aspektima inicijative Otvoreni Balkan, uz učešće svih relevantnih subjekata crnogorskog društva, kako bi bilo izbjegnuto ponavljanje situacije da ukupna crnogorska javnost bude zatečena već pripremljenim rješenjima, uz kratkotrajnu simulaciju javnog dijaloga", kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:26