/ СКУПШТИНА ЦГ - илустрација
17/04/2022 u 12:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неповјерење у партије због превеликог очекивања након смјене власти

Грађани имају мало повјерење у политичке партије јер су имали превелика очекивања након промјене власти 30. августа 2020. године, оцијенио је социолог Андрија Ђукановић

Грађани имају мало повјерење у политичке партије јер су имали превелика очекивања након промјене власти 30. августа 2020. године, оцијенио је социолог Андрија Ђукановић наводећи да то ствара лошу слику о црногорском друштву. Истраживање Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) и агенције МИНА показало је да грађани у Црној Гори најмање повјерења имају у политичке партије, односно свега 10,4 одсто испитаника.

- Вјерујем да су грађани мислили да ће се ствари промијенити након смјене власти и да ће се остварити промјене које су они жељели. Сад упитно је шта је ко заиста желио, да ли истинске промјене или остваривање неких других циљева и жеља- рекао је Ђукановић агенцији МИНА.

Ђукановић је оцијенио да сви могу и да би морали бити оправдано разочарани понашањем политичке елите. Према његовим ријечима, политичке партије постале су циљ саме себи, док је демократски и економски развој државе стављен у други план.

- Видјели смо да су се неке добро познате праксе попут партијског запошљавања наставиле, што је по мени отворена дискриминација грађана по основу политичког опредјељења- додао је Ђукановић.

Он је казао да су партијске књижице остале кључни критеријум за добијање посла и функција, а да су уз то у игри и неке друге пожељне особине попут вјерске припадности.

- Углавном грађани немају једнаке шансе и нијесу равноправни, што је наставак дугогодишње праксе. То би требао бити довољан разлог за разочарење партијама- истакао је Ђукановић.

Ђукановић је навео да партије нијесу учиниле ништа да затворе постојеће пукотине и подјеле у друштву и да су подјеле продубљене, па чак и међу савезницима са посљедњих избора.

- Грађани ваљда виде и ово надгорњавање око формирања нове владе које се свело на расподјелу функција и свађу око тога. Основни проблем је сто не постоји воља за компромисом, али ни јасно дефинисан смјер и визија какво друштво политичка елита жели да изграђује- казао је Ђукановић.

Он је истакао да су црногорски грађани веома заинтересовани за политику и политичка дешавања. Како је казао, партије подижу атмосферу пред сваке изборе до максимума, што се преноси и на грађане.

- Избори се представљају као питање живота и смрти па не чуди сто је јавност толико заинтересована за политику. Тешко је објаснити ове податке да и поред неповјерења у партије грађани ипак масовно гласају- рекао је Ђукановић.

Ђукановић је оцијенио да су страсти које се распирују пред сваке изборе, а које у себи носе националне и вјерске моменте, одлучујући фактор који тјера људе да подржавају неку од странака.

- Партије то знају и то користе максимално. Грађани нажалост не размишљају само о економији и бољем стандард, већ се опредељују за гласање због неких других путања попут националних, од ентитетских и вјерских питања- навео је Ђукановић.

Он је оцијенио да слабо повјерење у политичке партије ствара лошу слику о црногорском друштву и слику бесперспективности друства. Како је казао, партије су окренуте само себи и својим уским партијским интересима, што је за друштво катастрофална чињеница.

- Разочарење у дјеловање партија, које је оправдано, доводи у питање смисао политике као дјелатности која се почиње схватати као бизнис а не вјестина управљања државом- рекао је Ђукановић.

Ђукановић је навео да се у Црној Гори данас види једна општа нефункционалност институција које, према његовим ријечима, никада нијесу биле независне већ подређене партијским интересима.

- Сва питања у друштву су обојена партијским интресима. Држава је блокирана због партијских сукоба. Видимо да су чланови партија добро ситуирани, да су њихови чланови породица запошљени и да својим стандардом одскачу од присјечног грађанина- казао је Ђукановић.

Он је рекао да се ништа не може учинити ако нијесте партијски војник и да то води друштво у пропаст.

- Главни критеријум за све је партијска припадност сто стваља партијски интерес испред друственог а то може да произведе несагледиве посљедице и у функционисању институција али и еконимији и свим другим областима друственог живота- додао је Ђукановић.

Ђукановић је, упитан да прокоментарише податак да највише испитаника има повјерења у здравствени систем, казао да је изненађен тим нивоом повјерења грађана у здравство.

- Ако знамо како је здравствени систем функционисао за вријеме пандемије када се борба са ковидим често водила стихијски и без смисла често подређујући здравље политичким и другим интересима- рекао је Ђукановић.

Он је додао да се, осим тога, грађани стално жале на лош здравствени систем, дуга чекања на прегледе и интервенције, корупцију у здравству и лошем квалитету услуга што, како је оцијенио, и јесте чињеница.

- Отуда ме чуди откуд сад овакво повјерење у здравство- истакао је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:27