/ -SA SASTANKA
10/12/2022 u 13:51 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Neuspješan pokušaj dogovora oko sudija: Otvorena politička pijaca, pa ko šta ponese

Zašto dogovora oko sudija Ustavnog suda još nema i da li ga na ovom nivou treba uopšte i očekivati, pitanja su na koje svi u Crnoj Gori otprilike znaju odgovore, ali je nepoznanica dokle će sve to državu dovesti

U Skupštini Crne Gore juče je održan još jedan sastanak šefova poslaničkih klubova u cilju dogovora o izboru sudija Ustavnog suda (US), a naredni je zakazan za nedjelju, u 17 sati.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović rekao je novinarima nakon sastanka da se nadaju da će doći do dogovora o izboru sudija i da zbog toga niko neće davati izjave.

Lider i poslanik Force Genci Nimanbegu rekao je da je dobar znak to što će nastaviti pregovore.

Pored njih dvojice, jučerašnjem sastanku prisustvovali su i Danijel Živković (DPS), Boris Bogdanović (Demokrate), Branko Radulović (PzP), Dragan Ivanović (SNP), Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Кenana Strujić Harbić (BS), Ivan Brajović (SD) i Srđan Pavićević (Civis).

Zašto dogovora još nema i da li ga na ovom nivou treba uopšte i očekivati pitanja su na koja svi u Crnoj Gori otprilike znaju odgovor, ali je nepoznanica dokle će sve to državu dovesti. Jasno je da se radi o političkoj trgovini. Opoziciji je najvažnije da ne bude izglasan zakon o predsjedniku, što bi značilo i da su njihovi protesti urodili plodom. Njihov sledeći zahtjev je zakazivanje datuma prijevremenih parlamentarnih izbora, i to prije predsjedničkih, kako bi na krilima protesta pokupili koji procenat glasova više.

Na drugoj strani, sadašnja većina očekuje da nakon izglasavanja zakona o predsjedniku dobije mandatara, što bi im omogućilo znatno lagodniju situaciju nego što je sada i bolju poziciju u odnosu na Pokret "Evropa sad", koji je u političkom naletu i predstavlja protivnika kojeg niko ne smije da potcijeni. U kontekstu svega pomenutog, kako nezvanično saznajemo, DPS bi bio spreman da glasa i za dvoje sudija Ustavnog suda ako bi bili ispunjeni njihovi zahtjevi, a da se raspiše konkurs za još dvoje.

U toj partiji se sada oslanjaju na još jednu kartu, a to je u međuvremenu pristigla preporuka Venecijanske komisije.

– Preporuka Venecijanske komisije da se ne usvaja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku potvrdila je da usvojeni zakon nije u skladu sa Ustavom i da bi njegovim usvajanjem došlo do rušenja ustavnog poretka – naveli su iz DPS-a.

Na taj način je, kako su dodali, sa te visoke međunarodne adrese stigla potvrda svega onoga na što su upozoravali još prije više od mjesec dana, kada je u Skupštini prvi put usvojen "ovaj pučistički zakon".

Sada svi očekuju šta će uraditi Građanski pokret URA. Jedni od partije Dritana Abazovića očekuju, posebno nakon preporuka "venecijanaca", da ne glasa za zakon o predsjedniku, dok drugi smatraju da će zadržati više puta ponovljeni stav da će poslanici te partije dići ruku za taj zakon.

Sigurno je samo da će poslanici nakon neuspjelog prvog pokušaja 21. oktobra ponovo glasati za sudije Ustavnog suda u ponedjeljak, a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika, što znači da je neophodan konsenzus vlasti i opozicije.

Tako će se nastaviti politička trgovina i ubjeđivanje, a već sada je jasno da stavovi Evropske unije i Venecijanske komisije za crnogorsku političku elitu ne znače mnogo u ovom trenutku.

Ustavni odbor ranije je predložio da se za sudije Ustavnog suda izaberu Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:21