Николић / Фото: Лазар Ружић
14/11/2021 u 13:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Николић: ДФ је разапет између Београда и Москве, забасали су у слијепу улицу

Шта ту траже Демократе и УРА, нека о томе мисле они који су им указали повјерење на изборима, сматра он

Борба против корупције важан је услов за успјех у европским интеграцијама и посао који тражи заједнички амгажман власти и опозиције, оцијенио је члан Предсједниства Демократске партије социјалиста (ДПС) Андрија Николић.

Kоментаришући оцјену специјалног изасланика Сједињених Америчких Држава (САД) за Западни Балкан Габријела Ескобара да су САД забринуте због укоријењене корупције у Црној Гори, Николић је рекао да је корупција увијек актуелна тема, не само у црногорском друштву већ и у много развијенијим државама са дужом демократском традицијом.

Николић је оцијенио да околност да је Црна Гора прошла период транзиције, да је прешла из социјализма у капитализам да су грађани живјели у окружењу које је било захваћено ратом, имала своју цијену.

- У првих 15 година од обнове независности радило се на изградњи институција, али то је процес који захтијева вријеме, и не може се десити преко ноћи. То је такође посао који тражи заједнички амгажман власти и опозиције - казао је Николић у интервјуу агенцији МИНА.

Он је истакао да, ако бивша власт тај посао оставила недовршеним, да нова тек није показала жељу за унапређењем институција, већ само тенденцију да их прилагоди својим политичким потребама.

Николић је рекао да највиши представници судске власти јавно негодују због притисака које трпе од друге двије гране власти, а све то само успорава борбу против друштвених аномалија, каква је корупција.

- Апсолутно смо свјесни да је то важан услов за успјех у европским интеграцијама и да све своје капацитете као друштво морамо да искористимо како бисмо што прије постали чланица ЕУ - казао је Николић, који је и замјеник предсједника Одбора за међународне односе и исељенике.

Он је рекао да је Ескобар искусни дипломата који познаје регион и разумије процесе у њему и да је током посјете Црној Гори главну поруку послао грађанима.

- Да пут којим се креће наша држава, већ деценију и по, а он води ка ЕУ интеграцијама и усвајању западног система вриједности, нема алтернативу, те да САД стоје уз оне снаге које подржавају суверену и грађанску Црну Гору - казао је Николић.

Он сматра да је важно имати у виду да је Ескобар службу у региону започео још крајем деведесетих година, у времену кад је Црна Гора заједно са тадашњом агилном америчком администрацијом водила битку против истих актера који и данас раде на њеној дестабилизацији.

- Извјесно је да се његовим именовањем за специјалног изасланика за Западни Балкан, Бијела кућа под командом предсједника Бајдена, одлучила за енергичнију и проактивнију улогу у региону - оцијенио је Николић.

Он је казао да подршку Ескобара актуелној влади види као "охрабрење које се даје лошем ђаку у циљу мотивације, не би ли се поправио".

Николић је рекао да је свакоме ко мало дуже памти, јасно да Црну Гору потреса најозбиљнија политичка и друштвена криза од обнове независности.

- Не само што у првој години мандата нове власти није било помака на европском путу, о чему свједочи никад гори извјештај ЕK, већ на сцени имамо разградњу државе, и то на здравственом, економском, институционалном, па и политичком плану - казао је Николић.

Он сматра да је најгоре што је простор за реформе толико сужен, првенствено због изостанка политичког дијалога власти и опозиције.

- Сходно томе, главни наслов једногодишњег учинка актуелне власти је упадљива промјена расположења грађана, који разочарани постојећом, хоће неку нову владу - рекао је Николић.

Он је оцијенио да порука Ескобара да Демократски фронта (ДФ) није партнер САД-у, није ни нова, нити изненађујућа.

Николић је казао да ДФ својим националистичким и антиграђанским дјеловањем одавно ради да себе искључи из партнерства са САД.

- Разапети између изнајмљивања услуга Београду и Москви, забасали су у слијепу улицу, из које нема излаза. Шта у том друштву траже Демократе и УРА, нека о томе мисле они који су им указали повјерење на претходним изборима - рекао је Николић.

Он је навео да су сви заједно из парламентарне већине цио мандат потрошили на питање кадровске организације владе, да нијесу вршили власт него гледали како једни другима да доскоче, "а успут и да што боље удоме своју родбину и пријатаље у државној служби".

- Логично је да се грађани који су их гласали осјећају изневјереним. Kад се подвуче црта, власт је изгубила сваки легитимитет. Зато је широки међупартијски договор о ванредним изборима најрационалнија опција за излазак из кризе- закључио је Николић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:07