Andrija Nikolić / - PORTAL DAN
29/11/2023 u 14:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikolić: Direktor MONSTAT-a priznao da je prekršio Sporazum o popisu, sad je odgovornost na Spajiću

Ističe da je Pejović na konferenciji za medije saopštio da je specifikacija za softver urađena bez znanja i kontrole opozicije

Član Predsjedništva i šef Kluba poslanika DPS-A u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić smatra da je direktor MONSTAT-a Miroslav Pejović danas jpriznao da je Sporazum o popisu kojeg je predsjednik Vlade Milojko Spajić potpisao sa opozicijom brutalno prekršen i to upravo od strane MONSTAT-a.

Pejović: Popis počinje sjutra, svi uslovi ispunjeni

image

FOTO: DPS

- FOTO: DPS

To je objavljeno na sajtu DPS-a.

Ističe da je Pejović  na konferenciji za medije saopštio da je specifikacija za softver urađena bez znanja i kontrole opozicije.

- Iako je u Sporazumu jasno precizirano da pomenutu specifikaciju za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja za provjeru podataka, priprema komisija na čijem čelu bi se nalazio predstavnik opozicije. Ovo je samo još jedan dokaz da je u namjeri da se što prije sprovede popis, Sporazum prekršen i da se na silu, bez uspostavljenih svih mehanizama kontrole, bez dovoljnog broja popisivača, pokušava krenuti u proces popisivanja - rekao je Nikolić.

Dodaje da nije put da direktor MONSTAT-a javno istupa dovodeći u sumnju dobre namjere institucije na čijem čelu se nalazi.

- Još za vrijeme mandata vlade Dritana Abazovića, za koju je nedvosmisleno utvrđeno da je pripremala popisnu prevaru, MONSTAT je tvrdio da je sve spremno za popis, iako se kasnije ispostavilo da fali 1.700 popisivača. Danas tvrdi isto, iako nedostaje 500 popisivača - smatra Nikolić.

On navodi da   odgovornost za nepoštovanje Sporazuma, što je danas i faktički potvrdio direktor MONSTAT-a, najviše leži na predsjedniku Vlade Milojku Spajiću.

- Koji je obećao da će sve tačke sporazuma biti ispunjene do početka popisa. I koji može, ukoliko to želi, i ukoliko je samostalan donosilac odluka, da izađe u susret konstruktivnom predlogu opozicije, da u narednih pet do sedam dana ispunimo i preostale uslove - zaključuje Nikolić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. februar 2024 15:39