фото: ДПС / - фото: ДПС
16/03/2022 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Николић и Ахметовић у Бундестагу: Незаказивање сједнице Скупштине представља деструктивни бојкот демократије

Он су се током разговора у Бундестагу сагласили да је за Црну Гору кључно да што прије изађе из институционалне блокаде, и створи услове за непосреднију сарадњу са европским партнерима

То што се не удовољава захтјеву већине посланика да се закаже сједница Скупштине Црне Горе, представља деструктивни бојкот демократије, заједничка је оцјена посланика и члана Предсједништва ДПС Андрије Николића и извјестиоца њемачког СПД-а за Западни Балкан Адиса Ахметовића са састанка у Берлину. 

Николић и Ахметовић су се током разговора у Бундестагу сагласили да је за Црну Гору кључно да што прије изађе из институционалне блокаде, и створи услове за непосреднију сарадњу са европским партнерима.

Посланик владајуће њемачке СПД подсјетио је да је једнако важно и да се вањска политика Црне Горе у потпуности усклади са политиком ЕУ, превасходно у погледу увођења пакета санкција Русији, којег је претходно усвојио Савјет Европске уније.

Ахметовић је у разговору са Николићем, истакао да агресија Русије на Украјину чини још важнијом нужност тјешње сарадње Западног Балкана са ЕУ, и то већ од ове године, како би земље региона брже напредовале у интеграцијама. То је, према његовим ријечима, заједнички задатак ЕУ и земаља региона.

Ахметовић је оцијенио да је Црна Гора далеко одмакла у преговарачком процесу са ЕУ, и да је сад тренутак да се прецизније дефинише како треба да изгледа завршна фаза преговора Црне Горе и ЕУ.

Николић је упознао Ахметовића са актуелном политичком ситуацијом у земљи, потенцирајући неопходност даљег рада на смањењу политичког јаза међу проевропским партијама, са циљем бржег учлањења у ЕУ. Нагласио је да се више не смију толерисати малигне активности руских помагача у региону, који дјелују преко платформи политичких партија, безбједносних служби и медија, у Београду, Бањалуци и Подгорици.

Николић је оцијенио да је, након ужасног чина агресије Русије на Украјину, пресудно важно да ЕУ и НАТО озбиљно схвате пријетње по стабилност региона Западног Балкана, те да је сад тренутак да се убрза интеграција земаља кандидата са јасним условима и роковима. У супротном, према ријечима Николића, посљедице могу бити узнемиравајуће, и за регион и за Европу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:17