foto: DPS / - RAKOčEVIć I NIKOLIć SA PICULOM
05/12/2022 u 17:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikolić i Rakočević sa Piculom: U Parlamentu povesti dijalog o vanrednim parlamentarnih izbora

Situaciju u Crnoj Gori ne treba dodatno dramatizovati, ali ne smijemo potcjenjivati ni njenu ozbiljnost, kazao je Picula

Predstojeća sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se ponovo glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku i izboru sudija Ustavnog suda, treba da pokaže da li među političkim partijama u Crnoj Gori postoje kapaciteti za poštovanje Ustava i deblokadu institucija, zajednička je ocjena poslanika i članova Predsjedništva DPS-a Andrije Nikolića i Nikole Rakočevića sa izvjestiocem Evropskog Parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom.

Poslanici Nikolić i Rakočević saglasili su se sa izvjestiocem EP za Crnu Goru, da je za pozitivne pomake na planu dalje integracije države u EU, presudno važno da proevropske političke partije nađu interes za kompromisom.  

- Crna Gora je od predvodnika evropskih integracija u regionu u proteklom periodu sve češće sinonim za krizu. Situaciju u Crnoj Gori ne treba dodatno dramatizovati, ali ne smijemo potcjenjivati ni njenu ozbiljnost - istakao je Picula.

Za potpuno ozdravljenje crnogorskih institucija bilo bi najbolje da se u Parlamentu povede dijalog o organizaciji vanrednih parlamentarnih izbora, sa ciljem formiranja jasne skupštinske većine, kazao je Picula je tokom razgovora sa poslanicima.

To bi, prema njegovom mišljenju, crnogorskom putu u EU koji je dramatično usporio, moglo udahnuti novi vazduh - Picula je tokom razgovora sa poslanicima Skupštine Crne Gore naveo kako smatra da bi

Nikolić i Rakočević su sa izvjestiocem EP za Crnu Goru razmijenili mišljenja i o ozbiljno promijenjenim geopolitičkim okolnostima u kojima živimo, gdje, kako su zaključili, zacrtani evroatlantski smjer Crne Gore ne smije biti doveden u pitanje.

Odgovarajući na upozorenja Rakočevića i Nikolića o opasnosti od dalje erozije institucija u slučaju potencijalnog uključivanja zemlje u Vučićevu inicijativu Otvoreni Balkan, Picula je zaključio kako je projekat Otvorenog Balkana na putu da (p)ostane irelevantan, te da Crna Gora ne treba puno da očekuje od te inicijative, posebno nakon što je EU dala novi vjetar u leđa Berlinskom procesu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:12