/ - SRDJAN_BOLJEVIC
17/12/2021 u 16:13 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Николић: Удружење бораца упозорава све странке да се не играју са стрпљењем грађана

Ми смо за то да се донесе буџет за наредну годину у складу са Уставом и пословником Скупштине Црне Горе и Влади да шанса да покаже успјешност у року који је премијер Кривокапић затражи", наводи он

Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе упозорава све странке у Скупштини Црне Горе да се не играју са стрпљењем грађана и њиховом већинском вољом израженом на парламентарним изборима и да не збуњују јавност испразном причом о формирању нове владе или мањинске владе у току мандата легално изабране владе премијера Здравка Кривокапића која, у постојећој политичкој ситуацији, може бити једино реконструисана са премијером Кривокапићем на челу. То је саопштио Радан Николић директор.

-Устав јасно каже да се не може успоставити нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским изборима, да Влади престаје мандат: престанком мандата Скупштине, подношењем оставке, кад изгуби повјерење и ако не предложи буџет до 31. марта буџетске године, те да Влада којој је престао мандат наставља рад до избора Владе у новом саставу. Дакле, нова влада, укључујући могућност да буде мањинска, може бити изабрана само након нових парламентарних избора- наводи у саопштењу.

Додаје:"Потписивање Меморандума о сарадњи од стране дијела мањинских странака из опозиције и странака из власти чији је иницијатор и први потписник потпредсједник Владе Дритан Абазовић, најмање служи Меморандумом прокламованим циљевима, а највише додатном мућењу политичке игре око Владе премијера Кривокапића уз асистенцију  Демократске партије социјалиста и мијешање са стране".

-Позивамо владајуће парламентарне странке да покажу дужну одговорност према грађанима Црне Горе и свакодневну међусобну свађу, на општу штету штету, замијене дијалогом и још једном сједну за преговарачки сто на платформи  скорашњег јавног позива премијера Кривокапића посланицима у Скупштини Црне Горе да се одговорно однесу према програму „Европа сад“, његовог очекивања „да ће Скупштина усвојити буџет како га је Влада предложила“, и констатације да „Влада може само поднијети оставку ако не реализује буџет до јуна 2021.-наводи у саопштењу.

Додаје:"Ми смо за то да се донесе буџет за наредну годину у складу са Уставом и пословником Скупштине Црне Горе и Влади да шанса да покаже успјешност у року који је премијер Кривокапић затражи".

-Истовремено, упозоравамо премијера Кривокапића да је власт, па и извршна, ограничена Уставом и законом и почива на равнотежи и међусобној контроли. Зато не смије да затвара  очи пред чињеницом да је Влада фактички изгубила већину у Скупштини Црне Горе, да нема министра правде, да поједини министри показују самовољу и недостатак капацитета за функцију коју обављају, те да су евидентне слабости у организацији и начину рада министарстава које се могу отклонити једино темељном реконструкцијом која гарантује реализацију програма Владе. Како таква рекоонструкција захтијева измјену и допуну Уредбе о организацији и начина рада државне управе реконструкција Владе би могла бити реализована до краја марта идуће године. У супротном, премијер Кривокапић је дужан да поднесите оставку, која значи пад Владе-сматра Николић.

Додаје:"Господо политички функционери из власти. На кољена пред Уставом и грађанима Црне Горе. Дошла је вода до пода. Јавно показујете опијеност влашћу и неодговорност непримјерену тренутку у коме живимо. Ударите на организовани криминал скопчан са претходном влашћу, ослободите заробљено и корумпирано судство и тужилаштво, уклоните дискриминацију и корупцију, а народу обезбиједите право на рад и безбједност. У противном поднесите оставке".

                                                        

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 13:41