/ - NIMANBEGU (FOTO: RTCG)
08/11/2023 u 21:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nimanbegu: Forca ostavkom dobila kvalitet, ne vjerujem u rezultate nove vlade

Dodao je da bavljenje politikom zahtijeva određene žrtve i principe

Predsjednik Force Genci Nimanbegu saopštio je da je ostavka u parlamentu politički čin kako bi sačuvao glasače stranke od učešća u Vladi koja je, po njegovom mišljenju, na putu da ugrozi napredak, NATO i EU put Crne Gore. U emisiji "Stav", na TVCG, rekao je da ne vjeruje da će novoizabrana vlada imati dobrih rezultata., prenosi portal RTCG.

Saopštio je da se među glasačima Force cijeni njegova ostavka.

- To nije samo etički, već i politički cilj. Ne cijene je samo naši glasači, nego i iz svih drugi partija.Nne možemo po svaku cijenu u vlast i problem se jasno mora ukazati, a to su dugogodišnje politike koje se vode iz Beograda. Jasno je da bez političkog dijaloga na nivou Zapadnog Balkana, uz posredstvo EU, nećemo imati stabilnost -ocijenio je Nimanbegu.

Na pitanje da li će se povući i sa mjesta lidera partije, Nimanbegu je rekao da će da razmisli o toj odluci. 

Forca je, kako je dodao, činom njegove ostavke je dobila na novom kvalitetu.

- Moramo da se zapitamo gdje vodimo naše društvo. Dolaskom na vlast svi zaboravljaju na meritokratiju, nepotizam, partijsko zapošljavanje... Broj zaposlenih u javnoj upravi alarmantni su za našu privredu i društvo. Političke partije postaju bastioni, zavodi za zapošljavanje...- ocijenio je sagovornik TVCG.

Dodao je da bavljenje politikom zahtijeva određene žrtve i principe.

"Zadržati slobodu u javnom prostoru je nešto što se ne stiče lako i preko noći, potreban je dugogošinji rad i vođenje principima dekokratije. Političke stranke i crnogorsko društvo gubi ciljeve u politici i dolaženjem na vlast prave se kompromisi koji nijesu potrebni."

Na pitanje o očekivanjima od nove Vlade, Nimanbegu je odgovorio:

"Ovo je prva politička vlada od 2020. godine. Prethodni eksperimenti pokazali su da se vlast ne može vršiti na silu. Kao politička vlada, u ovim ljudima ima mnogo više kapaciteta, i za očekivati je da ima pomaka u tom pravcu. Ono što je zabrinjavaju je brzina promjena stavova pri formiranju vlade."

U emisiji "Stav" je kazao i da kao učesnik pregovora o vladi, dobro zna što učesnici misle jedni o drugima.

- Vrijeme će najbolje pokazati šta će raditi ova vlada, ali pošto je politička, sigurno će imati više kapaciteta od prethodnih - istakao je lider Force.

Pojašnjavajući izjavu za kosovski list da je "neko umiješao prste" u formiranje crnogorske vlade, Nimanbegu je rekao:

"Cijelo vrijeme Beograd je imao jednu istu priču - da se Srbima ne dozvoljava ulazak u vlast. Informacije koje imamo na koji se način vodila politika u zadnjih par mjeseci i prije izbora, pokazuju da su interesi da se u Crnoj Gori dobije vlast koja će biti puno naklonjenija politikama koje nijesu potpisane u dokumentu o sačinjavanju vlade."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:07