Genci Nimanbegu / - PORTAL DAN
23/07/2023 u 20:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nimanbegu: Principi su važni, bitno je da ih svi prihvate

Nimanbegu je rekao da nijesu dobili još odgovore od Evrope sad vezano za dopunu principa

Predstavnik Albanske alijanse Genci Nimanbegu rekao je za Dnevnik TVCG da se može desiti da novu vladu Crna Gora dobije krajem avgusta ili početkom septembra, te da se nada da će taj posao biti brzo završen. On je istakao da je Albanska alijansa predložila da se principi za formiranje nove vlade dopune, posebno kada je u pitanju decentralizacija vlasti, prenosi portal RTCG.

Nimanbegu je rekao da nijesu dobili još odgovore od Evrope sad vezano za dopunu principa. 

-Još su u prvoj fazi pokušaji ugaglašavanja svih principa. PES je bio vrlo korektan, iako je medijski predstavljeno da su to njihovi principi za formiranje vlade, bilo je jasno da ima mjesta za dopunu. Treba reći da se radi o pokušaju sastavljanja vlade poslije tri godine lutanja u politici i nekih eksperimenata i avantura koje su puno štete nanijele političkoj sceni Crne Gore. Povjerenje je još više urušeno, i sada imamo tektonske poremećaje-naveo je Nimanbegu. 

On smatra da je bitan Brisel, ali bitni su građani Crne Gore. On navodi da su rezulati izbora promijenili političku scenu Crne Gore.  

Nimanbegu je podsjetio da su finalni rezultati izbora proglašeni više od mjesec dana nakon održavanja, te da je u međuvremenu bilo neformalnih pregovora.  

Po njegovom sudu, građani su dali ocjenu 11. juna. 

-Nama je bitno da principi koje dugo godina zagovaramo budu prihvatljivi i  budu preovladavajući u Crnoj Gori. Ostaje pitanje koliko je iskreno prihvatanje tih princila, jer najveći zagovornici principa meritokratije i zaštite države su pokazali brzo po dolasku na vlast da rade suprotno od tih principa. Tome svaka vlada mora odlučno da kaže ne. Principe ne treba da samo izgovaraju već da ih sprovode u djelo- podvukao je Nimanbegu.  

On je rekao da nije na Albanskoj alijansi da se jasno odredi o tome koga vidi a koga ne vidi u budućoj vladi.

-Ako naši principi budu prihvaćeni mi možemo sarađivati sa svim političkim faktorima. Opštebazični princip i vrijednost je članstvo u NATO. Ovdje govorimo o vrijednostima zapadne civilizaacije. Oko njih se okupljamo. Pitanje poštovanja tih principa je problem tih partija a ne pitanje za nas-ocijenio je Nimanbegu.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:24