Nišić (FOTO: SD) / - NIšIć (FOTO: SD)
01/07/2023 u 14:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nišić: Nema podrške za Crnu Goru u investicionom paketu Evropske komisije

Evropska komisija je predstavila paket podrške za saobraćaj, energiju, životnu sredinu, privatni sektor... i ni u jednom nema projekata iz Crne Gore, navela je direktorica SD-a

U novom investicionom paketu za Zapadni Balkan od 2.1 milijardi eura, finansijske podrške za Crnu Goru nema, poručila je direktorica Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Irma Nišić.

- Evropska komisija je predstavila paket podrške za saobraćaj, energiju, životnu sredinu, privatni sektor... i ni u jednom nema projekata iz Crne Gore. Možda Vlada Crne Gore smatra da nam podrška ne treba, jer svoje djelovanje gledaju kroz ružičaste naočare, što vidimo i po reakcijama na ocjene iz non pejpera o vladavini prava, koji je bio sve samo ne pozitivan. Komesar za proširenje EU gdin Varhelji je rekao da se ovom podrškom kroz ekonomski i investicioni plan šalje jasna poruka da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, da projekti služe za bolje povezivanje regiona, kao i da njihovom brzom realizacijom benefite će imati i građani i ekonomije, saopštila je Nišić putem Tvitera.

Istakla je da se Crna Gora nažalost u ovim porukama ne može prepoznati, jer je od predvodnice EU integracija, postala nevidljiva, dok su taj potencijal za napredak prepoznale druge države Zapadnog Balkana.

- Mi izgleda po ocjenama vladajuće elite živimo u Švajcarskoj, za razliku od BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije, koje su svjesne značaja ovog investucionog plana pa će ovim novcem finansirati poboljšanje saobraćajne sigurnosti, energetske efikasnosti, održivosti finansiranja za preduzetništvo, kroz niz konkretnih projekata izgradnje saobraćajnica, sanaciju hidroelektrana, uvođenja brzog sistema transporta kroz električne autobuse, navela je Nišić.

Dodaje da je poražavajuće što se zaustavljanje EU integracija odražava i na korišćenje fondova, koji su, kako je kazala, pokazni primjeri benefita za naše građane, ali i dokaz nesposobnosti vlasti da u protekle tri godine aplicira za podršku koja je dostupna.

- Za apliciranje za projekte i ispunjavanje kriterijuma za članstvo potrebno je znanje i zalaganje koji očigledno izostaju tri godine. Nije pregovaranje sa EU fotografisanje ispred objekata izgrađenih od EU novca, a sav posao i aktivnosti sprovela vlast do 2020. godine. Nije pregovaranje ni blaćenje EU zvaničnika koji kontinuirano negativno ocjenjuju rad Vlade Crne Gore. Zato moramo što prije na ključnim pozicijama dobiti kredibilne, posvećene, odgovorne ljude, koji neće biti još jedno razočarenje za EU. Jer u krajnjem, ne gube podršku i kredibilitet samo političari, već i država, zaključila je Nišić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:58