Вучић и Кривокапић / - SASAMATIC
30/06/2022 u 09:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Nova S: Vučić sprečavao potpisivanje Temeljnog ugovora zbog Krivokapića

Iako Krivokapić nije direktno naveo kome je bilo u interesu da se ne potpiše Temeljni ugovor u vrijeme trajanja njegove vlade, izvori Nova.rs navode da je bivši crnogorski premijer ovu poruku uputio vlastima u Beogradu

Uglađivanjem radne verzije Temeljnog ugovora, Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva napravile su neophodan korak ka konačnom potpisivanju dokumenta koji je već duže vrijeme kamen spoticanja u odnosima Beograda i Podgorice. Najava aktuelnog premijera Dritana Abazovića da je radna verzija spremna, izazvala je reakciju njegovog prethodnika, Zdravka Krivokapića, koji je naveo da je jasno kome nije bilo u interesu da se ugovor ranije potpiše.

Kabinet premijera Crne Gore, Dritana Abazovića, objavio je da su Radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora, a pošto je sadržaj dokumenta objavljen, reagovao je bivši šef crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić.

“Danas objavljeni Temeljni ugovor koji je “Radna grupa Vlade” Crne Gore uskladila sa Srpskom pravoslavnom crkvom je gotovo potpuno preuzeti ugovor 42. Vlade na čijem čelu sam bio, koji je bio upućen Sinodu Srpske pravoslavne crkve na saglasnost u julu 2021. godine. Кo nije želio zaključenje ugovora koji, a to danas vidimo, nije sporan Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, napisao je Krivokapić na društvenoj mreži Tviter.

Iako Krivokapić nije direktno naveo kome je bilo u interesu da se ne potpiše Temeljni ugovor u vrijeme trajanja njegove vlade, izvori Nova.rs navode da je bivši crnogorski premijer ovu poruku uputio vlastima u Beogradu.

Prema informacijama ovog portala, izvršna vlast u Srbiji, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, protivila se ideji da ugovor bude potpisan sa Vladom Crne Gore dok je na njenom čelu Krivokapić.

“U nekoliko navrata je Krivokapić pokušavao da izdejstvuje potpisivanje Temeljnog ugovora, ali do toga nije došlo, ne zbog protivljenja Crkve. Četiri episkopa SPC su dala saglasnost na verziju Temeljnog ugovora koji je nudila vlada Zdravka Krivokapića i koji je upućen patrijarhu i Sinodu, ali nikada odgovor nije stigao”, navodi sagovornik Nova.rs i dodaje da je od početka postojao otpor Beograda prema Krivokapiću.

“On nije želio da Crna Gora postane dio ‘Otvorenog Balkana’ i nije dozvoljavao da zvanični Beograd ima uticaj na njegove odluke. Sve se to najbolje oslikava kroz priču o Temeljnom ugovoru. Trenutno se spor vodi oko preambule koja se odnosi na određene istorijske okolnosti i aktuelna vlada pokušava da je izbaci. Krivokapić je, s druge strane, prihvatio i tu preambulu i izašao je u susret molbama SPC. On je i predlagao da se ugovor potpiše 30. oktobra 2021. godine, u Podgorici, na godišnjicu upokojenja mitropolita Amfilohija. Ni tada nije dobio odgovor”, naglašava sagovornik tog portala i dodaje da su političke strukture u Beogradu uticale na ovakav ishod.

“Da je ugovor potpisan, to bi osnažilo njegovu vladu. Nekome očigledno nije bilo u interesu da se to dogodi”, naglašava sagovornik Nova.rs.

Na naše pitanje da li je Krivokapić pod tim “neko” mislio na šefa srpske države, Aleksandra Vučića, izvor Nova.rs odgovorio je da je on “svakako čovjek sa najvećim političkim uticajem u Srbiji”.

Podsjetimo, u jednom od intervjua datom portalu Nova.rs, Krivokapić je govorio o svom odnosu sa Aleksandrom Vučićem, rekavši da između nema komunikacije, jer on nije čovjek podložan uticajima.

“Ja sam čovjek na kojeg vi ne možete da utičete. Može da grimi i da sijeva, ali ja sam taj koji jesam. Ne mogu da budem drugačiji. Ja ne želim da imam bilo koji uticaj, niti iz Crne Gore u odnosu na djelovanje ove vlade, niti iz druge države, niti iz stranih ambasada. Ja želim da čujem, saslušam i izaberem ono što je najbolje za Crnu Goru, a ne kako bi neko volio da izgleda naša zemlja. Spreman sam na sve dogovore, jer, naravno, ne mogu da kažem da ne bih želio da imamo najbolje odnose sa Srbijom”, rekao je tada Krivokapić.

Podsjetimo, premijer Crne Gore Dritan Abazović je u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji. Za danas je najavljen njegov sastanak sa patrijarhom Porfirijem. Očekuje se da tema bude Temeljni ugovor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
06. avgust 2022 19:02