Фото: УРА
11/08/2021 u 15:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новаковић-Ђуровић: Комплетирати Тужилачки савјет до 30. августа

Наша је обавеза да Црна Гора никада више не добије епитет заробљене земље, а ово је важан корак ка том циљу

Тужилачки савјет би морао бити изабран у пуном саставу годину дана након избора, односно до 30. августа, јер је то једна од кључних обавеза коју парламентарна већина има према грађанима, самтра Ана Новаковић-Ђуровић, политичка директорка УРА.

-УРА позива све партнере у власти на финализацију договора око именовања угледних правника/ца у ТС, како би се сједница парламента правовремено заказала и одржала до краја мјесеца.   УРА улаже све напоре и  апсолутно је  посвећена борби против криминала и корупције, у шта се грађани могу  свакодневно увјерити. Ипак, поред личних и напора неких  институција, овај процес треба да буде системски, а формирање независног и професионалног ТС је за такав приступ неопходно-наводи она.

Додаје да би формирање ТС требало би да буде почетак ослобађања “заробљене државе” каквом су је учиниле претходне власти, због којих је овако окарактерисана од стране највиших инстанци у ЕУ.

-Наша је обавеза да Црна Гора никада више не добије епитет заробљене земље, а ово је важан корак ка том циљу. Грађани очекују и заслужују да што прије  практично  осјете ефекте борбе против корупције и организованог криминала. Овај процес, поред успостављања правде у друштву, неминовно доводи и до стабилнијег  економског развоја, вјерујемо и до повећања плата, пензија и животног стандарда. Стога би ТС од септембра морао започети рад у комплетном саставу, јер Црна Гора више нема времена за чекање за обрачун са организованим криминалом и корупцијом. Истовремено, формирањем овог тијела добијамо важан импулс за остваривање резултата у процесу европске интеграције и коначном суштинском напретку у поглављима 23 и 24.ТС, између осталог, треба на конститутивној сједници да именује новог в.д врховног државног тужиоца, како би у тужилачкој организацији отпочели реформски процеси. Само ово довољно је озбиљан и важан задатак за ово тијело, зато је потребно заокружити  његов састав и омогућити му пуни легитимитет за одлучивање. Без обзира на формалну могућност рада у “окрњеном” саставу, за пуни легитимитет одлучивања, потребно је што прије изабрати све његове чланове/ице-наводе у саопштењу.

Додаје да новом ТС треба омогућити неометан рад и елиминисати све потенцијалне покушаје политичког уплива на  његово функционисање.

-УРА ће сигурно пружити снажну политичку вољу и подршку за обрачун са организованим криминалом и корупцијом, која је недостајала свих претходних година. Вјерујемо да ће Црна Гора показати да у ослобођеним и професионалним инститиуцијама има и знања и интегритета да се у друштву  успостави владавина права-закључује она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:30