Ана Новаковић-Ђуровић / - Ана Новаковић-Ђуровић
24/10/2021 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новаковић Ђуровић: Разговори о реконструкцији не смију да коче друге процесе

Према њеним ријечима, извјештај Европске комисије (ЕК) наглашава да неки министри нијесу одговорили обавезама из тог процеса

Разговори о реконструкцији владе не смију да коче друге процесе и недопустиво је да се њом условљавају суштинска питања попут изгласавања Тужилачког савјета, казала је политичка директорица Грађанског покрета (ГП) УРА, Ана Новаковић Ђуровић.

Она је навела да ће за рјешавање отворених питања у правосуђу и тужилаштву и превазилажење вд стања у тим областима које кочи реформске процесе, дијалог бити неопходан, јер другог рјешења нема.

 - Проблеми које као друштво имамо, а које је објективно и аналитички апострофирала Европска унија (ЕУ) у посљедњем извјештају за Црну Гору, не рјешавају се реконструкцијом владе - рекла је Новаковић Ђуровић у интервјуу агенцији МИНА.

На то су, како је додала, покушавали да укажу свих претходних мјесеци.

Новаковић Ђуровић је истакла да се владајућа већина мора фокусирати на рјешавање суштинских питања, као што је изгласавање Тужилачког савјета, како би отпочели реформски процеси у тужилаштву.

Она је казала да у парламенту треба да се настави дијалог са опозицијом у вези са изборним законодавством, и покрене дијалог о именовањима у правосуђу која ће захтијевати двотрећинску већину.

- То треба да буду наши приоритети. Нажалост, због реконструкције владе, коју су наметнула друга два конституента власти, нијесмо се бавили овим питањима у претходном периоду - рекла је Новаковић Ђуровић.

Она је навела да УРА не спори да треба да се преиспитује ефикасност Владе.

- Залажемо се за то, као и да тај процес буде заснован на објективним показатељима рада свих министарстава и министара - казала је Новаковић Ђуровић.

Према њеним ријечима, извјештај Европске комисије (ЕК) наглашава да неки министри нијесу одговорили обавезама из тог процеса.

То, како је казала, потврђује залагање УРА-е да се разговор о ефикасности рада Владе мора заснивати на јасним показатељима учинка по ресорима.

 - Али разговори о реконструкцији владе не смију да коче друге процесе и недопустиво је да се њом условљавају друга суштинска питања попут изгласавања Тужилачког савјета -  рекла је Новаковић Ђуровић.

На питање да ли вјерује да је вријеме за политички дијалог у Црној Гори и очекује ли да ће до њега доћи, она је одговорила да је УРА увијек била и остаје отворена за дијалог, и унутар владајуће већине и са опозицијом.

 - За нас је јавни интерес изнад свих тренутних или трајућих партијских спорења и отворених питања. Уколико је чланство у ЕУ везивно ткиво у владајућој већини и опозицији, онда управо та питања треба да нас окупе, и тај смо апел упутили више пута до сада - навела је Новаковић Ђуровић.

Упитана шта из извјештаја ЕК треба највише да зебрине и на чему треба прво да се ради, она је казала да области у којима је констатован ограничени или изостанак напретка, као што је област правосуђа, треба да буду приоритет даљег дјеловања власти, али и опозиције.

Извјештај ЕК, како је навела, реалан је и објективан приказ стања за претходних годину и налази и препоруке из тог документа треба да служе као мапа пута за даље реформе у свим областима.

Новаковић Ђуровић је поручила да препоруке из извјештаја треба “превести” у јасне програмске циљеве владе, са прецизним роковима, и подјелом одговорности.

 - Чињеница је да Влада не може ријешити сва питања, нити су у њеној надлежности. Али исто тако, она јесте координатор овог процеса и формално га води - рекла је Новаковић Ђуровић.

Са те позиције, како је казала, мора са већим ауторитетом стално указивати другим институцијама на обавезе из европске агенде, одржавати ентузијазам процеса и неопходну динамику.

- О свему томе, а посебно о онима који се оглушују о обавезе, у обавези је информисати јавност - додала је Новаковић Ђуровић.

Она је навела де је велика одговорност и на парламенту, јер је то мјесто у којем се очекује наставак дијалога и једино гдје треба рјешавати политичку кризу.

У УРА-и их, како је казала, радује да је у извјештају ЕК препознат напредак на пољу борбе против организованог криминала.

 - УРА је грађанима ове резултате обећала и свакодневно се труди да их оствари. Ипак, за то нам је потребна системска подршка. Да би могли наставити даље да остварујемо напредак у тој области и да би грађани осјетили ефекте тих резултата, потребно је хитно изгласавање Тужилачког савјета - истакла је она.

У супротном, како је навела, прогрес ће остати ограниченог домета.

Новаковић Ђуровић је рекла да Црна Гора има шансу да буде сљедећа чланица ЕУ и да временски оквир за улазак у чланство не треба да оптерећује.

 - Ако се фокусирамо на рад и мање енергије трошимо на помпезне најаве промјена, а више на реализацију, резултати долазе брзо и неће остати непримијећени. Ово није флоскула, него до сада ово нијесмо пробали - додала је Новаковић Ђуровић.

Како је навела, Црна Гора је технички најдаље одмакла у процесу европске интеграције, отворила је сва поглавља и привремено затворила три.

 - Није било тешко одржавати лидерство док су трајала усклађивања нашег законодавства са правном тековином ЕУ. Застало се када је требало примијенити те законе, и ми већ годинама јесмо технички, али не и суштински лидери - казала је Новаковић Ђуровић.

Према њеним ријечима, бити лидер у том процесу подразумијева да се стално остварују резултати и да се остали на вас угледају.

 - Морамо се снажно потрудити да заузмемо позицију суштинског лидера. Посљедњи извјештај ЕК добар је мотив и аларм за буђење и вјерујем да ту позицију можемо заузети, јер имамо значајне предуслове за то - навела је Новаковић Ђуровић.

Како је рекла, претходне власти су технички посао обављале солидно, али су суштински довеле до тога да се Црна Гора, управо са европских адреса, означи заробљеном државом.

Новаковић Ђуровић, која је била чланица радне групе за Поглавље 23 - Правосуђе и темељна права, у периоду од 2012 до прошле године, навела је да су грађани дали јасан став и да они желе Црну Гору у ЕУ.

 - Сви смо у обавези да тај импулс подршке грађана претворимо у конкретно дјеловање -  истакла је Новаковић Ђуровић, наводећи да они који нијесу у стању да одговоре тим обавезама, у Влади и свим другим институцијама, треба да буду јасно препознати.

На њихова мјеста, како је казала, треба да дођу они који знају и могу вратити тај процес у прави колосјек “из којег смо већ неколико година искочили”.

 - Од доласка нове власти, и конкретно од именовања Владе, лако се препознају области у којима је било резултата, а што је потврдио и извјештај ЕК. То су, у најкраћем, област борбе против организованог криминала, али и економска политика - навела је Новаковић Ђуровић.

То показује, како је рекла, да се резултати могу постизати, чак и у једном, у најмању руку изазовном амбијенту за дјеловање Владе.

На питање шта види као главни разлог за застој у проширењу ЕУ, она је одговорила да разлози за застој у политици проширења станују на двијема адресама - у самој Унији, али једнако и у државама кандидатима.

“Уколико свака држава чланица због неког билатералног питања, које није суштинско за процес преговора нити дио политичких и других критеријума, може кочити одлуку Уније и доводити у питање стратешке правце дјеловања, онда се стање у ЕУ озбиљно мора редефинисати”, навела је Новаковић Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:16