Ana Novaković Đurović / - URA
14/03/2024 u 08:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novaković Đurović: Vlada koja krši principe vladavine prava ne može voditi zemlju ka EU

Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović je da je ulazak u Evropsku uniju ključni spoljnopolitički interes Crne Gore, ali da Vlada koja krši principe vladavine prava ne može voditi zemlju ka ispunjenju tog cilja.

Ona je to istakla na 21. sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

- Kada je u pitanju vladavina prava, koja znači poštovanje zakona, činjenica je da je predsjednik Vlade, gospodin Spajić, grubo prekršio Zakon imenovanjem v.d. direktora Uprave policije. Takva Vlada ne može uvesti Crnu Goru u EU. Kada u jednoj Vladi ne postoji jedinstven stav o tome kako treba da izgleda i funkcioniše bezbjednosni sektor, to je opasnost po državu, jer se time ohrabruju upravo kriminalne strukture na djelovanje. Jako je loše da nakon početnih rezultata SDT-a u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Vlada svojim odnosom ne pruža sigurnost i ambijent da se nastavi sa ovom borbom - poručila je Novaković Đurović.

Ona je saopštila i da je značajno što je došlo do imenovanja u pravosuđu, za koja je glasala i opozicija. Ali da je to samo početak reformi i da za sada postoji samo forma, ne i suština. Tek kada ove institucije isporuče rezultate, pokažu nepristranost i nezavisnost, tada se može govoriti o suštini reformi. 

Novaković Đurović je ukazala i na gubitak kontrolne uloge Parlamenta, jer parlamentarna većina onemogućava mehanizme saslušanja ministara i premijera o ključnim pitanjima. 

Sastanak POSP-a održava se u Strazburu. Teme ovogodišnjeg sastanka su stanje u integracionom procesu Crne Gore ka EU, vladavina prava i sloboda medija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:25