/ Вељко Милоњић
01/08/2021 u 14:30 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Нове промјене у дипломатској служби Црне Горе: Милоњић разријешен са функције у МВП

Влада прихватила предлог рјешења Kомисије за кадровска и административна питања и донијела Рјешење о разрјешењу генералног директора Генералног директората за мултилатералне послове Вељка Милоњића

Влада Црне Горе разријешила је Вељка Милоњића дужности генералног директора Генералног директората за мултилатералне послове у Министарству вањских послова (МВП). Како се наводи, то је урађено на његов захтјев. Одлука о опозиву усвојена је на посљедњој сједници црногорске владе. У образложењу одлуке, наводи се да је Влада 13. августа 2020. године поставила Вељка Милоњића за генералног директора Генералног директората за мултилатералне послове у Министарству вањских послова, на период од пет година.

Пише да се он захтјевом од 22. јула 2021. године обратио за престанак мандата на позицији генералног директора за мултилатералне и међународноправне послове, из личних разлога.

– Влада Црне Горе размотрила је и прихватила предлог рјешења Kомисије за кадровска и административна питања и, сагласно својим овлашћењима из Закона о вањским пословима, а у вези Закона о државним службеницима и намјештеницима, донијела Рјешење о разрјешењу генералног директора Генералног директората за мултилатералне послове у Министарству вањских послова Вељка Милоњића, на лични захтјев – наводи се у рјешењу које је потписао премијер Здравко Кривокапић.

Посљедња смјена озваничена у јуну

Једна од посљедњих смјена у Министарству вањских послова био је опозив почасног конзула у Републици Сјеверној Македонији Бранка Азеског прошлог мјесеца, уз образложење да је то урађено јер конзул покушава да омаловажи и компромитује највише органе власти у Црној Гори, износећи своја лична запажања и предвиђања у погледу рада Владе Црне Горе.

Азески је био почасни конзул Црне Горе у Штипу, Република Сјеверна Македонија, са надлежношћу за општине Берово, Виница, Делчево, Зрновци, Kарбинци, Kочани, Македонска Kаменица, Пехчево, Пробиштип и Чешиново Облешево.

Из Владе су рекли да је Министарство унутрашњих послова дошло до сазнања да Азески у вршењу дужности почасног конзула користи сваку прилику да својим наративом изрази сумњу у углед Црне Горе и кредибилитет њених органа.


У августу 2018. године, Милоњић је именован за вршиоца дужности генералног директора за економску и културну дипломатију у Министарству вањских послова. Ту функцију је обављао до јула 2019. године, када је прво именован за вршиоца дужности, а затим и за генералног директора Генералног директората за мултилатералне послове у министарству.

Такође, Милоњић је 2012. године постао директор Дирекције за конзуларне послове у Генералном директорату за конзуларне послове Министарства вањских послова, након чега је у априлу наредне године, ступио на дужност генералног конзула Генералног конзулата Црне Горе у Минхену, СР Њемачка и ту функцију обављао је до августа 2017. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

14. septembar 2021 16:58