/ Džudi Rajzing Rajnke
20/09/2021 u 11:57 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови кампус Амбасаде свједочи снази односа Црне Горе и САД

Амбасада САД представила је данас пројекат изградње новог кампуса вриједан 296 милиона долара

Изградња новог кампуса Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Црној Гори показује снагу билатералних односа двије државе, поручила је амбасадорка САД Џуди Рајзинг Рајнке.

Амбасада САД представила је данас пројекат изградње новог кампуса вриједан 296 милиона долара. Рајзинг Рајнке је поручила да ће пројекат бити завршен до 2025. године.

- Зграда ће бити интегрисана у спољни простор, истовремено осигуравајући одрживост дизајна, изградње и свих активности које представљају најбоље од америчке архитектуре, инжењерства и грађевине- казала је Рајзинг Рајнке.

Она је додала да ће на пројекту бити запослено око 380 америчких, локалних и грађевинских стручњака из трећих земаља.

- Циљ пројекта је да оживи однос локације са суседним парком Петровић, и да представи и заштити биолошку разноликост околине- рекла је Рајзинг Рајнке.

Она је додала да дизајн посебно наглашава поштовање локалне културе, као и очување локалног амбијента.

- Када смо почели са припремом земљишта, пресадили смо сва стабла маслине у расадник, како бисмо их поново засадили у близини нове зграде амбасаде- навела је Рајзинг Рајнке.

Према њеним ријечима, дизајн придаје велику важност одрживости.

- Дизајн укључује соларне фотонапонске панеле и друге одрживе елементе које побољшавају перформансе и доприносе постизању ЛЕЕД Сребрног сертификата телене градње- навела је Рајзинг Рајнке.

Коришћењем локалног камена, изглед зграде биће усклађен са зградама у окружењу, казала је она најавивши да ће у новој згради бити стална умјетничка поставка радова америчких и црногорских аутора.

- На тај начин створиће се дијалог заснован на заједничким вриједностима људи обије државе- казала је Рајзинг Рајнке.

Државни секретар Министарства вањских послова Љубомир Мишуровић поручио је да почетак радова представља још један велики моменат у дугој историји одличних дипломатских односа Црне Горе и САД.

- Добро радно окружење за функционисање америчке дипломатске мисије на обалама Мораче биће јака платформа за мостове сарадње. Такође ће осигурати постојаност билатералних односа двије државе- додао је Мишуровић.

Он је истакао да ће зграда бити тихи свједок билатералних односа у будућности. Први Економски дијалог између САД и Црне Горе, одржан прошле седмице, како је казао, додатни је импулс за економску сарадњу, која прати добру динамику свеукупних билатералних односа двије државе.

- Европска култура и вриједности додатна су супстанца за односе Црне Горе са осталим државама. Те вриједности су темељ наше прошлости и основа наших будућих демократских процеса- додао еје он.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић је навео да су САД и Црна Гора, вијек од успостављања дипломатских односа, остале искрени пријатељи. Он је оцијенио да су САД су биле уз Црну Гору када год се суочавала са озбиљним изазовима.

- Вријеме у ком живимо, на жалост, носи такве изазове. Увјерени смо да подршка нашег пријатеља ни овога пута неће изостати и желимо да вјерујемо да је објекат симбол таквог опредјељења- поручио је Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:21