Abazović / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
24/08/2022 u 13:02 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO premijer prihvatljiv samo za strance

Još uvijek se ne zna ni ko će biti u narednoj vladi a već se licitira sa premijerom, što je neozbiljno, poručuju iz DPS-a

Pominje se da bi mandatar za sastav tehničke vlade mogao biti nestranačka osoba. Tačnije, mediji su objavili da postoji predlog da neko iz nevladinog (NVO) sektora bude mandatar vlasti koji bi pripremao vanredne parlamentarne izbore.

Iz partija koje smo kontaktirali ističu da su za takav predlog čuli iz medija, te da im je tako nešto neprihvatljivo.

Navodno, za međunarodne partnere ovakvo rješenje bi moglo biti izlaz iz političke krize.

Iz Demokratskog fronta (DF) su za "Dan" naveli da je tako nešto neprihvatljivo, te da je Crnoj Gori dosta političkih eksperimenata.

– Кriza se može riješiti tehničkom vladom na čijem čelu će biti političar iz one većine koja je pobijedila na izborima 2020. godine – istaknuto je iz tog političkog saveza.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) nam je saopšteno da je priča o NVO ličnosti koja bi bila na čelu vlade bez osnova.

– Još uvijek se ne zna ni ko će biti u narednoj vladi a već se licitira sa premijerom, što je neozbiljno – istaknuto je iz te partije.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović kazala je za "Dan" da za SNP nije prihvatljiva nestranačka ličnost.

image

Paunović

Foto: Skupština

– SNP, URA i DF su ponudili Demokratama rekonstrukciju vlade onog dana kada se raspravljalo o povjerenju 43. Vladi. Jasno je šta rekonstrukcija podrazumijeva. Naravno kao i u prethodnom periodu Demokrate su pod istim izgovorom odbile ostale poslanike iz parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine. To direktno navodi na zaključak da je već sve dogovoreno sa DPS-om. Narednih dana i nedjelja će biti jasno i šta. Zašto nisu prihvatili to i zašto su mandat koji smo imali za sastav vlade vratili u ruke Mila Đukanovića, to je pitanje za Demokrate i DPS – navela je Paunović.

Dodala je da smo imali jednom nestranačku ličnost na čelu vlade, koja se loše pokazala, a koja je od nestranačke ličnosti, zajedno sa svojim ekspertima, upravo zakoračila na političku scenu.

– SNP je na moguće zloupotrebe takve vrste prvi ukazivao. Sada vidimo da je do toga i došlo, da su isplivali ljudi iz potpune anonimnosti i iskoristili državne resurse i položaje za osnivanje partija i različitih pokreta. To je naravno svačije pravo, ali ne preko leđa naroda i državne kase. Dakle, nema više nestranačkih ličnosti, a vlada kakva god da se formira ubuduće treba da bude politička. Da li će se DPS i Demokrate upustiti u avanture sa Daliborkom Uljarević, kako mediji spekulišu, ostaje da vidimo. Što se tiče SNP-a, nama je takva priča potpuno neprihvatljiva – navodi Paunović.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin rekao je za "Dan" da ne poznaje nijednu modernu demokratiju gdje je nestranačka ličnost predsjednik Vlade.

image

Dobričanin

Foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Predsjednik Vlade je politički najodgovornija osoba u jednoj državi, a neko ko je nestranačka ličnost, odnosno neko iz NVO sektora, uz sve dužno poštovanje prema tom sektoru, nema ama baš nikakvu političku odgovornost. Mi iz Ujedinjene Crne Gore od početka ove političke krize i rušenja Vlade od 30. avgusta smatramo da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rešenje i da se više niko nikada ne smije usuditi da eksperimentiše sa voljom naroda. Naravno, ukoliko se politički subjekti koji su pobijedili DPS na izborima 2020. godine dogovore o nekom novom političkom aranžmanu koji će podrazumijevati vladu koja će pripremiti prve demokratske parlamentarne izbore u Crnoj Gori, Ujedinjena Crna Gora će biti konstruktivni partner – navodi Dobričanin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:31