заставе Украјине и Русије / - SHUTTERSTOCK
02/03/2022 u 13:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО: Влада да спроведе акције солидарности са жртвама рата у Украјини

Како се наводи у саопштењу ових НВО организација, изражавају солидарност са грађанима и грађанкама Украјине, који су жртве безумне инвазије и боре се за право на слободу, живот и независност

Центар за демократску транзицију (ЦДТ), Центар за демократију и људска права (ЦЕДЕМ), Удружење правника Црне Горе (УПЦГ) и Центар за грађанско образовање (ЦГО) најоштрије осуђују војну агресију режима у Русији над Украјином, која се спроводи уз најгрубље кршење међународног права и темељних вриједности човјечанства од ИИ свјетског рата у Европи.  

Како се наводи у саопштењу ових НВО организација, изражавају солидарност са грађанима и грађанкама Украјине, који су жртве безумне инвазије и боре се за право на слободу, живот и независност.  

 - Поздрављамо отпор грађанки и грађана Русије и Бјелорусије који се гласно супротстављају рату, ризикујући репресију и прогон од аутократских режима у својим државама.  Охрабрујуће је то што Европа никада није била јединственија у одбрани темељних вриједности цивилизованог друштва.  Изражавамо увјерење да ће одлучно и синхронизовано дјеловање ЕУ и њених чланица зауставити рат и спријечити да Украјина буде силом покорена. Вјерујемо и да ће то бити додатни подстрек за све прогресивне снаге које се залажу за елиминисање малигних утицаја недемократских режима - наводе ове НВО.

Подржавају придруживање Црне Горе санкцијама ЕУ које су уведене Путиновом режиму у Русији и позивамо Владу Црне Горе да без калкулација и кашњења усклађује своју спољну политику са западним партнерима.   

 - ЕУ је, поред осталих мјера, почела да штити свој медијски простор од опасног утицаја руске пропаганде. Међутим, у Црној Гори се и даље несметано емитује и реемитују садржаји руске пропаганде који имају за циљ подупирање клеронационалиста и милитантних група, као и генерално дезинформисање грађана и грађанки Црне Горе. То захтијева и институционални одговор Владе Црне Горе, а посебно ресорног Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, као и Агенције за електронске медије - додају они.

Такође, указују и да лошу поруку шаљу окупљања подршке Путиновом режиму у Црној Гори и позивамо власти да пажљиво испрате њихов садржај и карактер, као и да дјелују у складу са уставним и законским овлашћењима у случају испољавања говора мржње или другог незаконитог понашања. 

 - Позивамо  Владу Црне Горе и да спроведе акције практичне солидарности са жртвама рата у Украјини кроз упућивање материјалне и финансијске помоћи и организовање доласка и прихвата избјеглица.   ЦДТ, ЦЕДЕМ, УПЦГ и ЦГО поздрављају иницијативу поднешену у Скупштини Црне Горе за усвајање Резолуције за осуду агресије на Украјину и изражавају наду да ће је подржати сви политички субјекти као израз осуде напада на међународни поредак и свјетски мир од стране недемократског режима у Москви - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:57