Prijema povodom šeste godišnjice članstva Crne Gore u NATO / - VLADA
05/06/2023 u 22:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obilježena šesta godišnjica članstva Crne Gore u NATO-u

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova dr Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva odbrane Filip Adžić.

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane, večeras je organizovan prijem povodom šeste godišnjice članstva Crne Gore u NATO Alijansi, u Vili Miločer u Budvi.

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva odbrane Filip Adžić.

Tom prilikom, predsjednik Vlade Abazović istakao je značaj našeg članstva u Alijansi, u kontekstu jedinstva i solidarnosti evroatlantskog zajedništva.

“Danas, više nego ikada, svjedočimo značaju stabilnosti i bezbjednosti, i ponosni smo što smo dio evroatlantske porodice”, poručio je Abazović.

Predsjednik Vlade je podsjetio na stratešku opredijeljenost Crne Gore kada je u pitanju politika otvorenih vrata, i na tom fonu izrazio nadu da će Alijansa postati bogatija za još jednog člana.

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da je ovaj datum potvrda zrelosti savremenog crnogorskog demokratskog društva i istovremeno najbolji garant očuvanja svih vrijednosti na kojima počiva današnja Crna Gora.

On je istakao da ove godine 5. jun obilježavamo u kritičnom trenutku za međunarodnu stabilnost, u okolnostima drastično narušenih bezbjednosnih prilika u Evropi, uslijed brutalne agresije Rusije na demokratsku Ukrajinu.

Ministar je naglasio da je i u ovim okolnostima bez presedana za Sjevernoatlantsku alijansu, Crna Gora potvrdila status kredibilnog, odgovornog i solidarnog saveznika.

“I to na način što smo sa jedne strane obezbijedili značajnu političku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, a sa druge strane, rame uz rame sa saveznicima, učestvovali u donošenju odluka koje su rezultirale jačanjem kolektivne odbrane i dodatnom unaprjeđenju NATO odvraćanja i odbrane”, istakao je on.

Prisutnima se obratio i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević.

“Čuvajući granice Alijanse na najbolji način čuvamo granice Crne Gore“, kazao je Lazarević.

On je istakao da smo u proteklih šest godina uradili brojne iskorake u pogledu proširenja znanja i sposobnosti naših pripadnika, obogatili njihova iskustva i značajno unaprijedili njihovu svijest o zajedništvu.

„Zato smo danas ravnopravno, po svim pitanjima i standardima, prisutni na istočnim granicama Alijanse, u Letoniji i Bugarskoj, ali i na Kosovu i u Iraku, kao i u Zapadnoj Sahari, praktično na mnogim mjestima gdje su mir i stabilnost ugroženi“, rekao je general Lazarević.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović prisustovala je večeras prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja Crne Gore u NATO, čiji su domaćini bili predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip Adžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. oktobar 2023 02:22