25 godina Češke u NATO-u / - DAN
13/03/2024 u 11:42 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obilježeno 25 godina Češke u NATO-u: Suština NATO pakta nije samo vojna odbrana, već i politička i moralna

Suština NATO pakta nije samo vojna odbrana, već i politička i moralna, odbrana sistema vrijednosti na kojoj se zasniva zapadna civilizacija, poručeno je sa panel diskusije povodom 25 godina Češke u NATO-u.

Svjedočimo nerijetko dramatičnim društvenim i političkim promjenama, svjedočimo regionalnim hegemonističkim pretenzijama, globalnim imperijalističkim pozicioniranjima i brutalnim sukobima, a tom smislu značaj članstva u NATO je ogroman i najbolje ga možemo sagledati ako pokušamo da hipotetički izmjestimo Crnu Goru iz NATO, saopštila je dekanka Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spaić tokom panel predavanja povodom 25 godina Češke u NATO-u na temu "Zajedno za slobodu i bezbjednost".

Panel predavanje organizovala je Ambasada Republike Češke u Podgorici u saradnji sa Pravnim fakultetom UCG. Češka ove godine slavi 25 godina svog članstva u NATO-u dok Alijansa slavi 75 godina postojanja. Događaju su prisustvovali i ambasadorka Republike Češke u Crnoj Gori Janina Hrebičkova, ministar odbrane Dragan Krapović i predstavnik Udruženja pravnuika Crne Gore prof.dr Nebojša Vučinić, bivši sudija ESLJP. Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, zbog ranije preuzetih obaveza, obavijestio je da neće prisustvovati panelu.

- Vjerujem da je ova trenutna kognitivna vježba najučinkovitiji način da shvatimo zašto je važno da smo danas ovdje sa našim geostrateškim partnerima, Sjedinjenim Američkim Državama, Češkom, Francuskom, Italijom, Turskom, Mađarskom, a ne nekim drugim, istakla je Spaić.

image

25 godina Češke u NATO-u

- DAN

Ona je govorila o osnivanju NATO-a.

- To je istovremeno početak era Hladnog rata i višedecenijsku borbu između dva međusobno suprotstavljena bloka, dvije suprotstavljene vojno-političke snage, dvije ideologije i najvažnije dva vrijednosna sistema, demokratije na zapadu i despotizma na istoku. Ovaj drugi sistem srušio se padom Berlinskog zida. Simbolički i suštinski to je bio kraj Hladnog rata, ipak apsolutna proklamacija se desila deset godina nakon toga, 1999. godine, kada su tri države, članice Varšavskog pakta, Češka, Poljska i Mađarska, zemlje netadašnjeg komunističkog vojno-političkog saveza, postale članice NATO-a. Ovo je bio signal da je svijet temeljno promijenio, kazala je Spaić.

Kako je istakla, najvažniji argument koji su isticali pobornici NATO-a, je da NATO, iako prije svega vojni savez, on je par excellence, politička organizacija i najvažnije zajednica koja počiva na principima demokratije, vladavine prava.

Crna Gora je 2‘017., tek članstvom u NATO-u postala dio zapada, a formalnost će postati i suština tek onda kad se Atlantizmu doda i evropska komponenta, članstvo Crne Gore u Evropskoj Uniji, navela je Spaić.

- I sve ovo jesu teme koje se nalaze u sklopu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore na svim nivoima studija i osnovnim i master i doktorskim studijama gde se u okviru kurikuluma pojedinih predmeta, u okviru međunarodnog javnog prava, ljudskih prava, implementacije ljudskih prava, međunarodnih organizacija uče istorijsko-pravni, geostrateški i ljudsko-pravaški aspekti djelovanja NATO. A sve sa ciljem da naši studenti budu adekvatno pripremljeni za vrijeme, izazovno vrijeme u kojem živimo, saopštila je Spaić.

Ambasadorka Češke Hrebičkova govorila je o informacionom ratu, hibridom, sajber - informacionom ratu, ističući da se sa tim treba posebno boriti.

Ona je kazala da obje naše zemlje grade sigurnu budućnost za mlade generacije.

- Zajedno smo uz naše NATO saveznike kako bi se suočili sa svim bezbjednosnim prijetnjama iznutra i izvan naših zemalja. Moja vlada, vlada Češke radi ovu imformativnu kampanju u svima ambasadorima u našoj mreži u čitavom svijetu. To je na nekih 130 mjesta, da bismo zahvalili našim prijateljima i našim saveznicima koji sa nama grade ovu budućnost zajedno. Za Češku je ovo jedan od istorijskih, stvarno najvažnijih koraka u nezavisnoj istoriji Republike Češke, kazala je Hrebičkova.

Članstvo u NATO-u nije samo privilegija već i velika odgovornost, navela je.

- Dok se i dalje trudimo da sami izgradimo i zadržimo efikasnu vojsku, gradimo je sistematski sa našim NATO saveznicima i to je jeftinije i efikasnije u isto vrijeme. Članstvo u NATO nije samo privilegija, to je velika, velika odgovornost. Kolektivna garancija bezbjednosti je recipročna obaveza. Primarni cilj NATO je zajedničko sprovođenje odbrane, tako da odbrani potencijalnog agresora od napada. NATO ne služi samo kao štit od spoljnih napada, već i kao okvir za saradnju i komunikaciju među samim državama, navela je Hrebičkova.

Istakla je da sukobi koji se događaju u svijetu daju nam mnogo lekcija kako da se promijenimo.

- Kako da se prilagodimo, i ne samo vojska, već mi svi, naše društva, naši ljudi. Ne samo naša vojska, sistem upravljanja, obavještajne službe, logistika, već i kako da bolje naučimo da podignemo svijest kod civila i kod civilnog društva i kod mladih i kod akademika i medija, kako bismo bili uspješni u eventualnom sukobu ili da znamo kako da se nosimo sa srodnim rizicima migratornih talasa ka Evropi, dodala je Hrebičkova.

Ministar Krapović naveo je da članstvo u alijansi sa sobom nosi određene odgovornosti, ali i da sa njim dolaze i značajni beneficije za države članice.

- Tako, aktivno učešće u NATO strukturama pruža mjerljiv doprinos u kolektivnoj bezbjednosti, između ostalog kroz nadomještanje kapaciteta sa kojima države članice ne raspolažu. U slučaju Crne Gore, podsjećam da su vazduhoplovi dvije savezničke države redovno angažovani u misiji zaštite Crnogorskog neba, doprinoseći na taj način sigurnosti naših građana, dakle svih nas koji smo danas ovdje, kazao je Krapović.

On je naveo da je Crna Gora zahvalna što uvijek može računati na neposrednu podršku Češke kako na političkom, tako i na ekspertskom polju.

Profesor Vučinić naveo je da nije riječ o odbrani samo u vojnom smislu,već i o odbrani sistema vrijednosti.

- E, u tome je suština NATO pakta danas. Dakle, odbrana, ne samo vojna, već i politička i moralna, odbrana sistema vrijednosti na kojoj se zasniva zapadna civilizacija, čiji su izvori u staroj grčkoj od Platona, Aristotela i ostalih velikih filozofa, naveo je Vučinić.

Kako je kazao, u toku je nova podjela svijeta, bez obzira kako će se agresija na Ukrajinu završiti.

- Od ovog sistema za nas nema prijemčivijeg u odbrani naše suverenosti i nezavisnosti, zaključio je Vučinić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:03