Ана Лирман / -Дан
31/05/2022 u 16:05 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Замјеница њемачке министарке за "Дан": Очекујемо да Влада настави борбу против организованог криминала и корупције

- Рад на реформама је кључан за напредак у приступном процесу. Позивамо Црну Гору да се сада, без одлагања, посвети спровођењу реформи. Превише је времена изгубљено посљедњих мјесеци - каже Лирман

Замјеницa министарке вањских послова СР Њемачке за Европу Ана Лирман каже да је евидентно да правосудни органи Црне Горе посвећено раде на сузбијању организованог криминала и да не преже ни од кривичних истрага против државних функционера и чиновника који се доводе у везу са организованим криминалом.

- Искрено се надам да ће нова влада доследно наставити тим путем - каже Лирман у интервјуу за "Дан".

Посљедњих мјесеци смо свједоци снажне подршке Ваше земље Црној Гори на њеном путу ка чланству у Европској унији. И Ви лично сте у неколико наврата казали да је будућност Западног Балкана европска. Каква је, у том контексту, садашња позиција Црне Горе?

- Њемачка остаје привржена перспективи чланства земаља Западног Балкана у Европској унији, те је од самог почетка подржала приступни процес Црне Горе, како својим политичким залагањем, тако и пружањем савјетодавне експертизе прииликом спровођења реформи у области владавине права и реализације пројеката у области заштите животне средине. Ту стратешку сарадњу, а прије свега нашу подршку за реформски напор Црне Горе за постизање циљева у области владавине права, желимо да наставимо. Рад на реформама је кључан за напредак у приступном процесу. Позивамо Црну Гору да се сада, без одлагања, посвети спровођењу реформи. Превише је времена изгубљено посљедњих мјесеци.

Једна од највећих примједби европских партнера, када је Црна Гора у питању, била је слаба борба против организованог криминала и корупције. У посљедње вријеме дошло је до значајних промјена, па су покренуте истраге и против бивших и садашњих предсједника судова. Какав сигнал тиме дајемо ЕУ и да ли очекујете да се ова борба настави већим интензитетом?

- Европска комисија је у свом извјештају из октобра 2021. о стању испуњавања приступних критеријума позитивно оцијенила да је Црна Гора остварила извјесни напредак у борби против организованог кријумчарења цигарета и наркотика. Такође су протеклих недјеља полиција и тужилаштво Црне Горе биљежили успјехе у кривичним истрагама. Видим у томе знак да правосудни органи Црне Горе посвећено раде на сузбијању организованог криминала и да не преза ни од кривичних истрага против државних функционера и чиновника који се доводе у везу са организованим криминалом. Искрено се надам да ће нова влада доследно наставити тим путем. Реформе у области владавине права, које су неопходне за приступање Европској унији, нису сврха сама по себи, већ се спроводе за добробит грађана Црне Горе.

Западни Балкан високо на агенди Њемачке

Потпредсједница Владе и министарка европских послова Јована Маровић састала се са државном министарком вањских послова за Европу и климу Њемачке Аном Лирман.

Маровићева је поручила да је главни циљ ове владе да Црна Гора постане грађанска, еколошка и европска држава "у пуном смислу."
Она је, како је саопштено, истакла да је Влада посвећена спровођењу реформи како би се испуниле обавезе из европске агенде.

– Наш први циљ на том путу је да до краја године добијемо мјерила из поглавља 23 и 24 – казала је Маровићева, пише у саопштењу.

Маровићева је потом указала на важност дијалога и сарадње са Скупштином у контексту обезбјеђења кључних именовања у правосуђу и пренијела одлучност Владе да буде конструктиван партнер осталим гранама власти како би се испуниле кључне обавезе из те области.

Лирман је, како је саопштено, поручила да је Западни Балкан високо на агенди Њемачке и "пренијела спремност те државе да настави да пружа подршку Црној Гори на путу ка пуноправном чланству у ЕУ."

Наводи се да Њемачка очекује да Црна Гора у наредном периоду настави са испоручивањем мјерљивих резултата у кључним областима.

– Од вас очекујемо мјерљиве резултате у процесу европске интеграције, а заузврат рачунајте на подршку Њемачке за чланство у ЕУ – поручила је Лирман, закључује се у саопштењу.

Рат у Украјини увео је кризу у Европу у свим дијеловима живота. Црна Гора је пратила потезе Европске уније и увела санкције Русији и снажно подржала Украјину. Очекујете ли да овај рат и даље негативно утиче на економију и животни стандард грађана, и да ли може имати и директан утицај на земље Западног Балкана?

- Напад Русије на Украјину донио је неизмјерну патњу и огромно разарање. Црна Гора је осудила ову агресију која је у супротности са међународним правом и увела санкције против Русије. То показује за шта се Црна Гора залаже, наиме за мир и безбједност и за свјетски поредак који се темељи на међународном праву, а не на бруталном насиљу. Веома смо захвални Црној Гори што је заузела такав недвосмислен став.

Отворена врата Европске уније

Током претходних министарских састанака осјетио сам да су врата Европске уније отворенија него икад за Црну Гору и да би успјех завршетка преговора био успјех читавог региона – поручио је министар вањских послова Ранко Кривокапић.

Како је саопштено из овог владиног ресора, он је то рекао током састанка са њемачком министарком за Европу и климу Аном Лирман, која борави посјети у Црној Гори.

– На састанку је истакнуто да су Црна Гора и Њемачка блиски партнери, које одликује отвореност и спремност за продубљивање политичког дијалога и сарадње. Саговорници су оцијенили да је Њемачка до сада пуно инвестирала у Црну Гору, те да је њено веће присуство у нашој држави од изузетног значаја за наставак реформског процеса, као и одржања стабилности – пише у саопштењу.

На тој линији, како се истиче, оцијењено је да је "важно заштити Црну Гору од малигног утицаја трећих страна, како би успјешно повратила позицију сидра стабилности на Западном Балкану, утемељеног на историјској традицији мултикултуралности".

– Говорећи о европској перспективи, саговорници су се сагласили о значају иницијативе Берлински процес, додајући да је потребно реафирмисати успјешност њених механизама и да је сматра темељном иницијативом Европске уније за сарадњу земаља Западног Балкана – закључује се у саопштењу Министарства вањских послова

Посљедице руске агресије у Украјини не односе се само на питања безбједности и одбране Европе. Усљед рата је, не само у Европи, већ широм свијета, дошло до смањења привредног раста због прекида трговинских односа, до повећања цијена за енергију и храну због рушења производних погона и прекинутих добављачких ланаца, до губитка буџетских прихода држава, до повећања стопе инфлације и до додатног оптерећења за приватна домаћинства. Одговорност за то искључиво носи Русија. Важно је ублажити негативне посљедице адекватним буџетским мјерама.

Поред тога, Русија настоји да дестабилизује земље Западног Балкана у циљу спречавања њиховог укључивања у евро-атлантске структуре, фокусирајући се при том – не само, али великим дијелом – на ширење дезинформација на друштвеним мрежама и у медијима. Важно је радити на томе да се грађани освијесте за тај, често скривени, малигни утицај и развити отпорност.

Црној Гори недостају стране инвестиције. Предсједник 43. Владе Дритан Абазовић је најавио да ће том проблему посветити посебну пажњу. Можемо ли очекивати и неке значајније потезе њемачких инвеститора?

- Црна Гора има велики потенцијал за интензивније коришћење енергије из обновљивих извора, прије свега из вјетропаркова и соларних постројења. Постепена транзиција енергетског система на производњу енергије из обновљивих извора је пут којим смо кренули и ми у Њемачкој. Интензивнија производња енергије из обновљивих извора доприноси томе да смањимо увоз фосилних енергената и ниво емисије штетних гасова, да постигнемо енергетску независност и да смањимо трошкове. Њемачке компаније могу пружити велику експертизу у том домену. У томе видим сјајну прилику за сарадњу наше двије земље, као и заинтересованост њемачких инвеститора. Уједно се Црној Гори пружа прилика за диверзификацију своје економије и самим тим за смањење велике стопе зависности од туризма.

Брзо испуњавање критеријума брзо вас уводи у ЕУ

Можемо констатовати да у Црној Гори долази до значајних промјена када је демократија у питању. Који је Ваш савјет нашој Влади?

- Демократија зависи од партиципације грађана и јавности, од парламентарног дискурса и такмичења владиних и опозиционих странака у Скупштини, као и од јавних расправа око доношења политичких одлука. Кључно је да су политичке странке, које су дио Владе, способне за формирање коалиција и склапање компромиса, јер је њихова обавеза да сагледавају ситуацију у целини, дакле да укључе све слојеве друштва на добробит свих грађана. Није на мени да дијелим савјете Влади Ваше земље. Сматрам да је важно да коалициона влада у Црној Гори досљедно спроводи своје обавезе. Што брже Влада испуни критеријуме за приступање Европској унији, то брже ће постићи циљ који је сама себи одредила, а то је чланство Црне Горе у Европској унији.

За доношење одлуке о инвестицији, правни оквир је подједнако важан као и пословни амбијент. За привреднике је важно да постоје закони којима се унапређује инвестициона клима, да постоји правна сигурност, ефикасно правосуђе, транспарентност на тендерима за јавне набавке, квалификована радна снага. Напретком у спровођењу реформи у области правосуђа Црна Гора постаје још атрактивнија за њемачке инвеститоре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:38