/ - FOTO ILUSTRACIJA: SA RANIJE SJEDNICE ODBORA
20/06/2022 u 14:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбор сјутра о иницијативи за саслушање Војиновића

Иницијативу је поднио посланик и предсједник Одбора Дамир Шеховић

 Одбор за просвјету, науку, културу и спорт сјутра ће се изјаснити о иницијативи за контролно саслушање министра просвјете Миомира Војиновића у вези разрјешења и именовања директора образовно-васпитних установа у Црној Гори.

Иницијативу је поднио посланик и предсједник Одбора Дамир Шеховић.

У сазиву за сједницу се наводи да ће бити разматрана иницијатива за одржавање контролног саслушања Војиновића у вези са примјеном усвојеног Закона о измјенама и допунама Општег закона о образовању и васпитању.

- Односно о разрјешењима и именовањима директора образовно-васпитних установа у Црној Гори и потенцијалној штети која би по том основу могла да настане по државу- каже се у сазиву.

Шеховић је раније казао да да је бивша министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, након што је разријешила претходне, изабрала в.д. директоре образовно-васпитних установа, након чега су отворене бројне контроверзе у стручној и лаичкој јавности.

- Оне се односе на упитан законски основ за разрјешење директора, неселективну промјену комплетног руководећег кадра у образовном систему која је због тога добила обрисе такозване чистке и отвореног реваншизма према неподобнима- рекао је Шеховић.

Он је навео да се додатна обавеза сазивања саслушања односи на чињеницу да је преко 160 смијењених директора школа покренуло поступке пред судовима.

Према ријечима Шеховића, сви поступци који су окончани неправоснажном пресудом, ријешени су у корист стране која је покренула поступак.

- Будући да је смјена свих директора образложена на исти начин, уз то без спроведеног поступка утврђивања квалитета рада или евентуалне одговорности за пропусте, реално је очекивати да ће сви спорови бити ријешени у корист директора- упозорио је Шеховић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:17