Сједница Одбора за политички систем, правосуђе / - принтскрин
26/10/2021 u 11:46 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рутовић: Једна особа осуђена на годину затвора за проневјеру и фалсификовање путних налога

Саслушању присуствуjу члан Сената ДРИ Бранислав Радуловић, представници Врховног државног тужилаштва, генерални секретар Скупштине Александар Кларић и интерни ревизор у парламенту Васо Васовић

Одбор за политички систем, правосуђе и управу почео jе консултативно саслушање ради прикупљања информациjа и чињеница о поступању и активностима органа власти у вези проневjере новца и фалсификовања исправа у рачуноводству раниjих сазива Скупштине. Одбору присуствује већина чланова

Саслушању присуствуjу члан Сената Државне ревизорске институциjе (ДРИ) Бранислав Радуловић, Вељко Рутовић, представник Врховног државног тужилаштва, генерални секретар Скупштине Александар Кларић и интерни ревизор у парламенту Васо Васовић.

Предсjедник Одбора Момо Копривица раниjе казао jе казао да jе у прошлим сазивима Скупштине постоjао механизам за "исисавање новца из рачуноводства".

image

Момо Копривица

- принтскрин

Подсjетио је да се ДРИ бавила питањем фалсификовања и лажирања путних налога за 2015. и 2016. годину, што jе учинила и служба Скупштине, и да су подниjете кривичне приjаве коjе се односе на износе од око 200 хиљада еура.

- У питању jе општа пљачка државног новца, и то од више особа, у продуженом траjању - рекао jе Копривица на конференциjи за новинаре 14. октобра.

Копривица jе казао да имаjу доказе о озбиљним проневjерама и фалсификовању исправа у рачуноводственоj служби Скупштине и да се, по налогу предсjедника парламента Алексе Бечића, провjерава финансиjско пословање у раниjим сазивима.

Посланик Мугоша је тражио да Извјештај за Црну Гору буде у склопу тачке разно и да се о њој расправља као другој, што је усвојено.

image

Бранислав Радуловић

- принтскрин Јутјуб

Члан Сената ДРИ Радуловић jе навео да jе та институција утврдила 23 негативна поља, односно поступања у финансиjама Скупштине за 2016. ДРИ се бавила провјером финансија за три године 2016, 2017. и 2018. додину.

- Таj предмет jе процесуиран тужилаштву. Посебно питање била jе контрола путних налога за 2016. годину. Те године jе издато 905 путних налога. У путним налозима ниjе унесен датум подношења ни датум обрачуна па државни ревизор се ниjе могао увjерити да ли су путни налози правдани у прописаном року. Приликом исплате ниjесу сачињавани налози за исплату - навео jе Радуловић.

Како је истакао, уз путне налоге 2016. ниjе приложено позивно писмо на основу коjег би се видjело да ли су плаћени смjештаj, храна и остало.

- Више путних налога ниjе раздужено. Од 905 путних налога у 2016. њих 239 ниjе раздужено. По њима jе евидентирана исплата 120,79 хиљада еура - навео jе Радуловић и додао да је све фазе исплате и контроле вршило само jедно лице, односно благаjник.

Путни налози и посланика и скупштинских радника нису имали датуме подизања, потписе подизаоца и благајника, или су потписи сављани на мјесто гдје им није мјесто.

image

Бранислав Радуловић

- Јутјуб

Од 905 путних налога 239 није раздужено за 2016. годину, преко  којима је евидентирана аконтација путних налога од 120 хиљада еура.

Овај извјештај ДРИ доступан је на сају ревизорске институције, а тужилаштву је поднијета и кривична пријава, казао је Радуловић. 

За 2017. је такође предата кривична пријава тужилаштву од стране ДРИ. Што се тиче 2018, господин Перић је подигао аконтацију за пут у Стразбур иако му је већ у фебруару била престала функција посланика, казао је Радуловић.

Такође је казао да је за ДРИ посебно била интересантна и 2015. година збојних малверзација на које су наишли.

image

Државни тужилац Вељко Рутовић

- принтскрин Јутјуб

Државни тужилац Вељко Рутовић казао jе да због неправилности Т.Ч., по приjави Скупштине, осуђена на годину затвора због кривичног дjела проневjере и фалсификовања службене исправе, а да jош траjе извиђаj у другим случаjевима.

- У једном предмету имамо једну особу осуђену за кривично дјело проневјера и фалсификовање исправе за 2016. годину, а у другом предмету имамо предмет везан за остале путне налоге - казао је Рутовић.

Генерални секретар Скупштине Александар Кларић казао jе да све неправилности коjе су утврђене представљаjу пораз за Скупштину али и за цjелокупно друштво.

image

Александар Кларић

- принтскрин Јутјуб

- Дозволити да нестану десетине па и стотине хиљаде еура говори о томе колико су институциjе заказале, али се показало и да нема система контроле и одговорности, и да нема правде - навео jе Кларић.

Додао jе да jе дневник благаjне вођен ручно 2014. и 2015. године и да ниjе постоjала електронска евиденциjа коjа би обезбиjедила систем контроле.

Кларић jе казао да jе дао налог да интерни ревизор спроведе четири ревизиjе коjи ће се, између осталог, односити на jавне набавке и финансиjско управљање.

Кларић је упознао чланове о спорним склопљеним уговорима о дјелу у Скупштинским службама, од којих су неки дужи и преко двије године.

Када је ријеч о неправилностима и преварама 23. септембра 2021. именована је посебна службеница и посебна комисија која ће се бавити свим неправилностима и преварама.

- Као генерални секретар 7. јуна 2021. дао сам налог интерном ревизору да изврши четири ревизије за 2021. годину. Дакле ревизије усклађености материјално-финансијског пословања Скупштине за 2020, ревизије процеса јавних набавки за 2020, ревизију процеса остваривања права по основу права статуса посланика за 29020. годину и ревизију процеса финансијског управљања - казао је државни секретар.

Члан Одбора Деjан Ђуровић (ДФ) казао jе да jе у 2016. Скупштина имала три предсjедника - Ранка Кривокапића, Дарка Паjовића и Ивана Браjовића.

- Подниjета jе тужба против Тамаре Чађеновић коjа jе осуђена због проневjере 35.000 еура, а шта jе са осталим новцем. Она изађе као главни кривац а познаjући наше друштво то ми дjелуjе као просто немогуће - казао jе Ђуровић.

Радуловић jе одговорио да предсjедници парламента ниjесу налогодавци, већ да обjективну одговорност има генерални секретар.

- Ко jе кривично одговоран, то jе ствар државних органа. Али треба провjерити да ли постоjе посланици коjи сами нису раздужили путне налоге - навео jе Радуловић.

Члан Одбора Борис Мугоша (СД) казао jе да је претходно руководство парламента урадило све да се ситуациjа са путним налозима среди. Он jе упитао Радуловића како оцjењуjе комплексност спровођења препорука ДРИ коjе jе усвоjио претходни сазив.

Радуловић jе казао да jе то наведено у контролном извjештаjу ДРИ.

Посланик Бранка Бошњак казала је да је и она једна од злоуптријебљених за злоупотребу пуних налога, што је морала да доказује. Такође је нагласила да се тачно зна ко је тај ко је издавао наређења и да случај не треба спуштати на најнижи ниво.

image

Бранка Бошњак

- принтскрин Јутјуб

- У извјештају се наводи да чак и ја нисам раздужила неке путне налоге, што није тачно јер сам лично сваки предала и раздужила. Поставља се питање ко је уносио те податке и како је то рађено. На свако путовање било кроз одбор или Скупштину са делегацијом иде неки секретар који је био задужен за све - казала је Бошњак.

Тврди да за проневјере не треба да одговарају они са најнижег нивоа, већ они који су издавали наређења подређенима на најнижем нивоу.

Копривицу је занимало какве правне посљедице може имати ручно вођење дневника благаjне.

Радуловић jе казао да увиjек постоjи обjективна и субjективна одговорност.

- Старjешина увиjек има обjективну одговорност коjа не мора бити кривично правна - навео jе члан Сената ДРИ.

Радуловић је казао да такво вођење дневника може довести до броjних малверзациjа.

Копривица jе питао да ли jе Скупштина 2014. и 2015. примjењивала Закон о систему унутрашнњ финансиjске контроле у jавном сектору.

Такође jе казао да jе и Копривица констатовао да jе Скупштина усвоjила закон али да га ниjе примиjенила.

- Непостаjање надзора довело jе до свега о чему данас говоримо - навео jе Радуловић.

Предсједник Одбора Момо Копривица jе навео да jе 2015. мjесто интерног ревизора било предвиђено мjесто интерног ревизора, али да оно ниjе било попуњено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. maj 2024 19:45