/ ODBOR ZA PROSVJETU, NAUKU, KULTURU I SPORT
26/07/2022 u 14:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport podržao predloge zakona

U okviru tekućih pitanja, članovi Odbora su upoznati sa aktuelnim pitanjima iz nadležnosti Odbora, kao i sa realizovanim aktivnostima u prethodnom periodu

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je na, danas održanoj, 14. sjednici, razmotrio i jednoglasno podržao Predlog zakona o izmjeni Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koje su podnijeli poslanici: Ivan Brajović,  Damir Šehović i mr Boris Mugoša.

- Predlog zakona o izmjeni Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem predviđa da mjesečne naknade lica sa stečenim visokim obrazovanjem, u procesu stručnog osposobljavanja, ne budu niže od minimalne zarade  u Crnoj Gori. Konkretno, predviđeno je da korisnik za vrijeme stručnog osposobljavanja ima pravo na mjesečnu novčanu naknadu u neto iznosu od 450,00 eura, umjesto dosadašnjih 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori- navodi se u saopštenju.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju predviđa preciziranje iznosa kredita i stipendija koji će pratiti iznos minimalne zarade u Crnoj Gori. Ovim predlogom zakona, definišu se minimalni iznosi studentskih kredita i stipendija, na način što se visina studentskog kredita određuje u iznosu koji ne može biti niži od 15% minimalne zarade u Crnoj Gori, dok se visina stipendije za najbolje studente određuje u iznosu koji ne može biti niži od 30% minimalne zarade u Crnoj Gori.

- Odbor je, takođe, razmotrio i jednoglasno podržao Predlog zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju, koji su podnijeli poslanici: Dejan Đurović, Dragan Bojović i Nataša Jevrić. Ovaj zakon predložen sa ciljem omogućavanja da studenti, koji su započeli studije prema nastavnom planu i programu koji je važio prije početka primjene Bolonjske deklaracije, mogu pod istim uslovima, započete studije i završiti. Predloženom izmjenom produžava se rok za završetak studija, ovoj kategoriji studenata, za još jednu studijsku godinu, tj. do kraja studijske 2022/2023. godine- navodi se u saopštenju.

U okviru tekućih pitanja, članovi Odbora su upoznati sa aktuelnim pitanjima iz nadležnosti Odbora, kao i sa realizovanim aktivnostima u prethodnom periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:41