/ - PHOTO BY ELEMENT5 DIGITAL ON UNSPLASH
03/05/2022 u 16:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбори сјутра о одгађању локалних избора за 30. октобар

Законске допуне предложила је нова парламентарна већина и затражила да се разматрају по хитном псотупку

Законодавни и Одбор за политички систем, правосуђе и управу разматраће сјутра допуне Закона о локалној самоуправи којима је предвиђено да избори у Подгорици и 13 општина буду одржани 30. октобра, јављ аМИНА.

Законске допуне предложила је нова парламентарна већина и затражила да се разматрају по хитном псотупку.

Предложено је да истог дана буду одржани избори у Пљевљима, Рожајама, Плаву, Тивту, Будви, Плужинама, Жабљаку, Бијелом Пољу, Шавнику, Бару, Даниловграду, Колашину, Подгорици и Голубовцима, општини у оквиру Главног града.

У образложењу се подсјећа на Извјештај Европске комисије за Црну Гору за 2020. годину у којем се наводи да "упркос међупартијском споразуму да се локални избори одржавају истог дана, правни оквир још предвиђа могућност њиховог организовања у различитим терминима”.ж

Скупштина је у децембра 2020 године, формирала Одбор за свебухватну изборну реформу који је, како се наводи, добио задатак да припреми законодавне реформе до краја 2021. године.

- Због непостојања конструктивног ангажовања свих парламентамих актера није дошло до политичког дијалога, па Одбор за свеобухватну избому реформу није испунио задатак стварања нормативног оквира за одржавање свих редовних локалних избора у Црној Гори у једном дану, уважавајући препораке ОЕБС/ОДИХР-а - наведено је у измјенама Закона о локалној самоуправи.

Наводи се да је предсједник Црне Горе, у складу са својим Уставним надлежностима, расписао изборе за одбораике у појединим скупштинама јединица локалних самоуправа.

- Узимајући у обзир да слиједи расписивање избора за ођборнике и у другим скупштинама јединица локалних самоуправа, предлажено је да се обједини одржавање избора у 14 јединица локалних самоуправа у истом дану, за 30. октобар - написано је у образложењу.

Допуне Закона о локалној самоуправи иницирали су посланици Данијел Живковић, Милош Конатар, Драгиња Вуксановић Станковић, Кенана Струјић Харбић и Драган Ивановић.

Поједине политичке партије и невладине организације оцијениле су да је овај предлог нове парламентарне већине неуставан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:45