Принтскрин (ТВЦГ)
15/09/2021 u 19:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одговорност на држави: Увреде ником не иду на руку

Да се сличне ситуације не би понављале неопходан је дијалог. Али како га почети?

Увреде и препуцавања ником не иду на руку, сагласни су саговорници Дневника Телевизије Црне Горе, преноси портал РТЦГ, коментаришући јучерашње сцене са Цетиња. Кажу да је данас више него икад неопходна брза реакција. И док политичари имају своју страну приче, политиколози поручују да су грађани ти који морају рећи "не" било каквој непримјереној реторици.

Јуче је испред зграде цеињске скупстине вербално нападнут одборник Уре Славнко Јанковић. Грађанима који су учествовали у инциденту посланик СДП, Никола Ђурашковић, наводно је показао пут који води до улаза. И они су тек једни од судионика сцена. Дан након, кажу, остао је горак укус.

-Желим да кажем што би се рекло смирене главе да је присутан и даље тај јад и чемер, да не могу да прихватим као Цетињанин да се овакве ствари дешавају у нашем граду, да као неко ко није до сад никон направио зло ако није добро, да мора да од појединих суграђана доживљава непријатности на начин како су се дешавале- казао је Славко Јанковић (УРА) за ТВЦГ. 

-Осјећај је мучан, с обзиром на дешавање и таргтеирања, цртање мета како кажу колеге из Уре у односу на мене. На улазу у зграду Пријестнице сам на коментаре окупљених градјана рекао да се може ући само на улазу којим се иначе улази и то заиста јесте једини улаз у Скупштинску салу којим одборници увијек улазе- рекао је Никола Ђурашковић (СДП).

Што се десило јуче - десило се, кажу наши саговорници. Да се сличне ситуације не би понављале неопходан је дијалог. Али како га почети? 

-Црна Гора мора да ради на помирењу, да мора да све дијалогом да рјешава, јер ако кренемо на овај начин да рјешавамо проблеме ми смо у огромним проблемима који се никад неће ријешити- истакао је Јанковић.

-Ово питање прије свега треба поставити Влади Црне Горе, јер цијенећи ово што они раде од 30. августа, онда је природно очекивати одговор-поручио је Ђурашковић. 

А грађане, који претходних дана свједоче разноразним сценама, не би требало да интересују никакви договори или одговори свих оних који се служе непримјереном реториком. Таквом понашању, како поручује политиколог Предраг Зеновић, треба да кажу не - и то у старту.

-То што се дешавало на Цетињу, тај један вид заоштрене комуникације, та једна реторика која постаје неприхватљива може ако се њој друштвено не одговори и не да јасна порука да је такав вид комуникације неприхватљив, да се претвори у нешто друго и да се прелива на средину која је и политички на тај начин узбуркана- казао је Зеновић за ТВЦГ.

Уз то, каже Зеновић, сви добро знају шта је елементарна пристојност али и традиција Црне Горе - која је увијек поџавала различитости. 

-Није грађанима уопште упутно да у томе слиједе политичке елите или да се воде оним што политичке елите о томе имају да кажу. Просто је врло важно да градјани знају шта је елементарна пристојност , шта је историјско поштовање једних других које је увијек постојало- додаје он.

Грађанима који желе да се одупру оваквам сценама савезник мора бити држава. На њој је, поручује Зеновић, одговорност, али обавеза да сваки вид говора мржње кажњава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 18:54