Krivokapić / Foto: IVAN PETROVIC-IPE
03/12/2022 u 20:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oglasio se Krivokapić: Da sam želio da pravim kompromise sa bivšim režimom i dan danas bih bio premijer

U pamet se političari, narod pobjeđuje, poručio je bivši premijer

Bivši premijer Zdravko Krivokapić oglasio se nakon dužeg vremena, poručujući da ga raduju nove političke snage koje će, kako tvrdi, na sledećim izborima dobiti mandat da državu povuku naprijed. 

Krivokapić je u svom autorskom tekstu podsjetio da je na današnji dan prije dvije godine formirana 42. Vlada koja je, kako je kazao, "smijenila autokratski sitem vladavine DPS-a i njegovih satelita".

- Desila se demokratija, prva smjena vlasti i sloboda. Nakon toga se otkrivaju sve bolesti prethodnog režima i zarobljene države. Sve slabosti Ustava i zakona, problemi u ekonomiji, socijalnoj politici, finansijama, zdravstvu i pravosuđu sada su vidljive i imaju drugačiju dimenziju. Ali, sve je ovo i kriza demokratije i njene porođajne muke, jer političke vrhuške su naučile da oni budu svje i svja, a ne građani- smatra Krivokapić. 

Prema njegovim riječima, bez obzira na teško stanje koje je zatekla i brojne opstrukcije sa kojima je bila suočena, 42. Vlada je, tvrdi, ostvarila značajne rezultate na svim poljima..

- U Crnoj Gori sve vam se prašta, osim uspjeha. Da sam želio da pravim kompromise sa bivšim režimom i radim po nalozima centara moći van Crne Gore, bio bih i danas premijer. Da sam bio prepreka dogovora pobjednika od 30.avgusta, oni bi se dogovorili nakon moga odlaska - naveo je on. 

Tvrdi da je za politiku i političare u Crnoj Gori sve moguće, ali da Ustav ne važi.

- Nisam se, iako mi je sugerisano, žalio Venecijanskoj komisiji. Mnogo puta sam ukazivao na činjenicu kada sve postane ništa, onda umre upravljivost. Pronadjen je model za novu neustavnu vladu, koja mora da sruši sve principe I bez tolerancije svede sve na stav: Sada je sve moguće, jer principi ni elementarne logike ne funkcionišu- kazao je Krivokapić. 

U Crnoj Gori je, ocjenjuje, stanje haotično i urušavaju se sve insitucije sistema srasle sa prethodnim režimom.

- Političare interesuje samo pozicioniranje za sledeće izbore, lični i partijski interesi se brane do iznemoglosti, opstrukcije i dječje igrice od Podgorice do parlamenta traju, svako iskazuje stavove da je u pravu, jer sudija nema pištaljku. Raduje me snaga ideja 42. Vlade koje su svoju potvrdu dobile na prethodnim lokalnim izborima. Takodje, posebno me raduje pojava novih političkih subjekata, koje će uz postojeće progresivne snage, na sledećim izborima dobiti mandat da ovu državu snažno povuku naprijed. Izlaz iz situacije je izglasavanje svih sudija Ustavnog suda: istovremeno organizovanje i predsjedničkih i vanrednih parlamenrtarnih izbora što prije; koraci za zajednički uspjeh Crne Gore: donošenje zajedničke Strategije Crne Gore sa glavnim akcentom na razvoj za sledećih 30 godina i izrada novog izbornog zakonodavstva sa promjenom sistema u kojem neće dominantni biti političari nego stručni ljudi sa reputacijom u društvu. Do tada: U pamet se političari. Narod pobjeđuje- poručio je Krivokapić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 19:56