Са сједнице / - скриншот
28/01/2022 u 18:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опозиција са дипломатама: Кризу рјешавати у институцијама државе кроз дијалог

И да је кључ државе - стабилност, а да подржавају све оне који желе да кроз дијалог и договор ријешавају све проблеме

Политички спорови и разрјешење политичке кризе морају бити предмет дискусије у институцијама државе, кроз демократску процедуру и уз уважавање највиших демократских стандарда, оцијењено је на састанку опозиције са резидентним дипломатским представницима држава чланица ЕУ, САД и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверрне Ирске, на тему актуелне политичке ситуације.

 - Представници парламентарне опозиције предочили су дипломатским представницима своје виђење актуелне политичке ситуације, у свијетлу најновијих дешавања и поднесених парламентарних иницијатива, са посебним акцентом на Предлог да се изгласа неповјерење 42. Влади Црне Горе. Посебно су истакли да је у текућем процесу неопходно до краја поштовати демократску процедуру коју прописује правни систем Црне Горе, у првом реду Устав, као највиши правни акт као и Пословник Скупштине Црне Горе - саопштили су из опозиције након састанка.

Институционално рјешавање политичких разлика је неопходно као једини демократски пут који гарантује друштвену и политичку стабилност, што је предуслов за напредак на путу ЕУ интеграција и испуњавања захтјевне реформске агенде државе у наредном периоду, навели су представници парламентарне опозиције.

 - Уважавајући право и слободу на демократски протест, они су изразили очекивање да ће сви актери на политичкој сцени до краја разумјети потребу да су институције, прије свега Скупштина Црне Горе, а не улица мјесто рјешавања политичких спорова. У том смислу, изразили су забринутост због понашања одређених политичких субјеката који својим дјеловањем охрабрују ванинституционално дјеловање, као и неприхватљиву националистичку и антиевропску реторику, којој су грађани Црне Горе, као и међународна јавност, могли да свједоче у претходним данима - наводе они.

Опозиција је све вријеме од конституисања актуелне Владе дјеловала конструктивно и институционално, тежећи политичком и парламентарном дијалогу, као начину рјешавања бројних демократских и реформских изазова, до којега нажалост није дошло због изостанка политичке воље код актуелне парламентарне већине, у првом реду код руководства Скупштине Црне Горе, навели су представници парламентарне опозиције.

Представници резидентних амбасада истакли истакли су да је од кључног значаја да се сви процеси дешавају у државним институцијама и у парламенту.

И да је кључ државе - стабилност, а да подржавају све оне који желе да кроз дијалог и договор ријешавају све проблеме.

На састанку су у име парламентарне опозиције били присутни Данијел Живковић, предсједник клуба посланика Демократске партије социјалиста – Либералне партије, Рашко Коњевић, предсједник клуба посланика Социјалдемократска партија СДП – Албанска коалиција “Једногласно”, посланик Фатмир Ђека из коалиције Једногласно, Иван Брајовић  предсједник клуба посланика Социјалдемократа, Суљо Мустафић, представник Бошњачке странке, као и предсједник ФОРЦЕ и посланик Албанске коалиције Генци Ниманбегу.

У име дипломатског кора састанку су присуствовали Оана Кристина Попа, шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, Џуди Рајзинг Рајнке, амбасадорка Сједињених Америчких Држава, Карен Медокс, амбасадорка Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, Роберт Вебер, амбасадор СР Њемачке, Карл Милер, амбасадор Аустрије, Виорел-Матеи Арделеану, амбасадор Румуније, Борис Гандел, амбасадор Словачке Републике, Грегор Прескер, амбасадор Словеније, Меглена Плугчиева, амбасадорка Бугарске, Кристиан Тимоније, амбасадор Француске, Иоаннис Кецхагиарас, замјеник амбасадора Грчке, Скот Париш, шеф политичко-економске секције Амбасаде Сједињених Америчких држава, Моника Дмоцхоwска, отправница послова Амбасаде Пољске, Томислав Павковић, привремени отправник послова амбасаде Републике Хрватске, Дамиано Рампини, замјеник Амбасадора Италије, Мира Вуитy, замјеница амбасадора Мађарске, Петра Али Долáковá, замјеница амбасадорке Републике Чешке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:56