Ilustracija / FOTO: SKUPŠTINA CRNE GORE
06/03/2024 u 11:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opozicija traži sastanak sa ambasadorima zbog izmjena Zakona o biračkom spisku

Šefovi četiri opoziciona poslanička kluba zatražili su sastanak sa ambasadorima članica Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije (VB) povodom najave da će na dnevnom redu predstojeće sjednice Skupštine biti izmjene Zakona o biračkom spisku.

U pismu ambasadorima Demokratske partije socijaliste (DPS), Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata (SD), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Demokratske unije Albanaca (DUA), navodi se da su izmjene uvrštene u dnevni red bez dijaloga i dogovora na Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

- Ukoliko vlast izmjesti zakonsku materiju o biračkom spisku iz Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, bez dijaloga i dogovora sa opozicijom, onda je očigledna namjera parlamentarne većine da sruši dogovor o principima na kojima je formiran Odbor, poručuje se u pozivnom pismu.

Dodaje se da je namjera da se isprovocira parlamentarna kriza u Crnoj Gori.

U pismu koje su potpisali predsjednici četiri poslanička kluba, Andrija Nikolić, Amer Smailović, Boris Mugoša i Adrijan Vuksanović, navodi se da to vide kao najnoviji pokušaj da se opozicija potpuno isključi iz parlamentarnog života.

- Imajući u vidu da je parlamentarna većina grubo dezavuisala nadzornu ulogu opozicije nad radom izvršne vlasti i pogazila Poslovnik Skupštine i dugogodišnju parlamentarnu praksu, odbijajući Poslovnikom definisanu prohodnost “manjinske inicijative”, odnosno inicijative o kontrolnim saslušanjima predstavnika Vlade povodom načina realizacije programa Evropa sad 2, ocjenjuje se u pismu ambasadorima.

Lideri opozicionih poslaničkih klubova su naglasili da su zabrinuti zbog rušenja osnovnih demokratskih principa na kojima treba da počiva parlamentarna demokratije u Crnoj Gori.

Oni su pozvali ambasadore na sastanak sjutra u 17 sati, u Skupštini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:51