Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
07/02/2023 u 15:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Vučić misli da su Crna Gora i Kosovo privremeni projekti

I dok on nastavlja da sebe drži u zabludi, ipak zaključak je samo jedan - Crna Gora i Kosovo su suverene, nezavisne države, naglasila je ona

Predsjednice Kosova Vjosa Osmani Sadriu kazala je u Podgorici da je učlanjenje Kosova u NATO njihov strateški cilj, kao i da rukovodstvo jedne države i njen lider vide Crnu Goru i Kosovo kao privremene projekte.

Ona je nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kazala da Kosovo i Crna Gora dijele, ne samo jako partnerstvo na bilateralnom nivou, već i posebno, jedinstveno prijateljstvo između naših građana.

- Sigurno da će ova posjeta doprinijeti nastavku ovakvih odnosa i da će naši odnosi nastaviti da se poboljšavaju i jačaju.  Zaista mi je veliko zadovoljstvo što možemo da razgovaramo o izvanrednom potencijalu za unapređenje međudržavne saradnje između Kosova i Crne Gore kao dvije susjedne države koje su miroljubive i koje jako vjeruju u demokratske vrijednosti i koje žele da vide region cjelokupno integrisan u evroatlanske strukture, navela je Osmani.

Kao dvije nezavisne, suverene zemlje, naši odnosi su, kako je dodala, još posebniji zbog međuljudskih odnosa, a i rezultat angažmana albanske zajednice u Crnoj Gori i crnogorske zajednice na Kosovu, koje nastavljaju da kreiraju nove snažne mostove između naše dvije države.

- Danas sam naročito srećna što smo potvrdili naše zajedničko angažovanje za poboljšanje saradnje u raznim oblastima, obuhvatajući trgovinsku saradnju, turističku, u oblasti poboljšanja infrastrukture, obrazovanja i kulturne razmjene i drugim brojnim djelatnostima. I sigurna sam da ćemo ovo ostvariti kroz našu koordinaciju, ali i angažovanje naših građana. Gospodine Đukanoviću, istina je da se sastajemo u jednom izazovnom vremenu za cijeli kontinent, te stoga vjerujem da je važno što se ova posjeta održava u jednoj prijateljskoj državi za Kosovo koja se, uz vaše rukovodstvo, uijek zalagala za pružanje podrške nama, naglasila je Osmani.

Prema njenim riječima, građani su odlučili da gledaju naprijed ka svjetlijoj budućnosti, jer je to u našem interesu kao nezavisnih, suverenih država, da nastavimo put ka punom članstvu u evroatlanskim strukturama.

- Nažalost, ne dijele svi naši susjedi ovu viziju. Rukovodstvo jedne države je omogućilo da se otvori put malignom uticaju Rusije u našem regionu. Prateći politikovodstvo prijatelja Putina, ovaj lider valjda misli da su naše zemlje, Kosovo i Crna Gora, projekti koje on zove privremenim. I dok on nastavlja da sebe drži u zabludi, ipak zaključak je samo jedan. Crna Gora i Kosovo su suverene, nezavisne države, demokratske države, miroljubive, slobodoljubive, koje su posvećene jasnoj budućnosti u Evropskoj uniji. I kao takve će nastaviti da budu u vječnosti, naglasila je ona.

Osmani je istakla da će nastaviti zajedno da rade sa ciljem rješavanja pitanja iz davne prošlosti.

- Mi ćemo nastaviti uzdignute glave da koračamo putem mira i stabilnosti za naše narode, zato što zaslužuju svijetlu sadašnjost i svijetlu budućnost. A budućnost je moguća samo i isključivo na proevropskom putu. Gospodine predsjedniče, kao što smo već rekli, želim da Vam se zahvalim za vašu nepokolebljivu podršku budućnosti Kosova u okviru evroatlanskih struktura, uključujući i naše članstvo u Savjetu Evrope i aplikaciju za ulazak u Evropsku uniju i za naš put ka NATO-u. I želim da Vam se zahvalim i na tome što naše savezništvo koje je ne samo neophodno, već predstavlja jedini put za cijeli region ka miru i bezbjednosti, kazala je ona,

Osim učlanjenja u NATO za Kosovo, članstvo Crne Gore je, kako tvrdi Osmani, puno doprinijelo miru i stabilnosti cijelog regiona, kao što je to bio slučaj sa učlanjenjem drugih zemalja regiona u NATO.

- Učlanjenje u NATO je naš strateški cilj. Naše zemlje nastavljaju da budu fokusirane na jasan put ka Evropskoj uniji koja predstavlja sistem vrijednosti koja nas drži. Puna integracija Crne Gore i Kosova u evropske strukture je ne samo opcija, to je neophodnost i želimo da ostanemo fokusirani na ostvarenje ovog cilja i da nastavimo da se borimo protiv svih onih koji žele da miniraju naš progres. Intergrisanje naših zemalja u ove strukture je od ključnog značaja za stabilnost i progres cijelog Zapadnog Balkana. Zato želi, još jednom da potvrdim nepokolebljiv angažman Kosova u ovom pravcu, zaključila je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 20:49