/ Фото: Дан, Архива
13/06/2021 u 14:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осуде због скрнављења споменика стигле од Ђукановића, Ковачевића...

Никшић је град који поштује лик и дјело Љуба Чупића, који његује дух антифашизма..., казао је Немања Вуковић

Поводом информације да је Никшићанин Марко Илић приведен у ЦБ Никшић због сумње да је синоћ уринирао на споменику Љуба Чупића у овом граду, стигле су осуде од бројних званичника и политичара. 

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да је синоћни монструозни антицивилизацијски чин скрнављења споменика  срамота за савремену Црну Гору.

- То је најбјелоданији израз повампирења четничке идеологије које својим нечињењем подстиче нова парламентарна већина. Очекујем да надлежни државни органи одлучно и адекватно реагују. У противном, знаћемо шта нам је чинити и како да одбранимо наше револуционарно насљеђе и највредније историјске вриједности савременог црногорског друштва- додао је он. 

Предсједник општине Никшић Марко Ковачевић казао је да нико не може бити одговоран за то што је неко одлучио да, у очигледно пијаном стању, своје “физиолошке потребе овако упразни”, осим онога ко је то урадио.

- Овакав чин је лош зато што се догодио у самом центру града и на јавном мјесту прије свега, а тек онда што је као покриће ономе ко је ово урадио послужио један од споменика у центру”, навео је Kовачевић .

Тврди да је свако одговоран за своје поступке.

„Уосталом нико не може бити одговоран за то што је неко одлучио да, у очигледно пијаном стању, своје физиолошке потребе овако упразни, осим онога ко је то урадио“, казао је он порталу Оногошт.

Ружно је, како је истакао, да се овакви догађаји користе за нападе на политичке противнике јер су у питању, додаје, инциденти којих у сваком времену има.

„Ако ћемо већ да се бавимо цивилизацијским вриједностима волио бих да се колеге из опозиционих политичких табора изјасне о томе да ли треба кости људи из јама у околини Никшића извадити и достојно сахранити или њихова свијест ипак није стигла до нивоа да могу признати тим људима право на гроб? Њихов идеолошки обојен поглед на свијет нажалост више воли бронзани кип него самог човјека и више воли покрадене милионе њиховог шефа него бољи живот наших грађана”, навео је Kовачевић.

Предсједник СО Никшић Немања Вуковић такође је осудио скрнављење споменика, истичући да очекује да починиоц буде процесуиран. 

- Увјерен сам да овај апсолутно неприхватљиви поступак представља изоловани чин појединца, настао као посљедица мржње и пођела које је генерисала бивша власт. Позивам све грађане да чувамо наше историјско насљеђе и да се на пристојан и цивилизован начин односимо према споменицима културе. Никшић је град који поштује лик и дјело Љуба Чупића, који његује дух антифашизма и који се с најдубљим пијететом односи према жртвама НОБ-а- поручио је он.

Социјалистичка народна партија (СНП) осудила је чин скрнављења споменика, наводећи да је овај чин срамота за грађанску Црну Гору.

- У каквом времену живимо, ништа нас више не може изненадити. Не сумњамо да ће многи искористи ово за  напад на политичке противнике како би за себе прибавили који поен. Позивамо их да размисле да ли су својим поступцима подстакли многе лоше ствари које се дешавају у последње вријеме у нашој држави. Јер, слично се десило не тако давно у Kотору када је угледни спортиста оскрнавио цркву у овом граду. Остаје нам нада да ће надлежни знати да казне починиоце како су заслужили и да ће то бити наук грађанима да ово није добро да нам се дешава у 21. вијеку- поручили су из ове партије. 

И Либерална партија осудила је овај нељудски чин наводећи да " злокобној идеологији и данас смета пркосни осмјех Лјуба Чупића".

-Либерална партија оштро осуђује скрнављење споменика народном хероју Лјубу Чупићу. То што се буде авети деведесетих, то што се немани устремљују чак и на споменике антифашизма, то потврђује колико је злокобна националистичка идеологија коју нова владајућа већина прећутно промовише, колико појединцима и даље боде очи антифаштичка Црна Гора и тај Лјубов вјечни осмјех и пркос окупатору.  Опасна атмосфера коју креирају утицаји формалних и неформалних центара моћи из држава региона, црквени кругови уз подршку појединаца, партија и клерикалних политика у Црној Гори у континуитету показује своје погубне посљедице. Ипак, ми им поручујемо да ревозионизам неће проћи колико год се трудили. Грађанска и антифашистичка Црна Гора стабилна је и јака, док је њихов шовинизам чији се остаци и даље трзају, одавно заврсио на сметлишту историје-наводе из ЛП.

Додају да је давно речено ,,чега се паметан стиди, тиме се будала поноси" што овај срамни чин и потврђује.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:05