/ ФОТО: ПР ЦЕНТАР
05/10/2021 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворен пут дигиталном образовању у јавној управи

Државна секретарка у Министарству јавне управе, дигиталног друштва и медија, Марина Бановић, потписница Споразума, казала је да информационе и комуникационе технологије играју кључну улогу

Јачање јавне управе један је од главних изазова у процесу приступања Црне Горе Европској Унији, а за успјех у тој мисији потребно је константно оснаживати људске капацитете, отварати пут дигиталном образовању, јер је улагање у знање дужност свих.

То је саопштено приликом потписивања заједничке Декларације о сарадњи између представника Њемачког федералног министарства за економска питања и енергетику, Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија и Управе за кадрове.

Државна секретарка у Министарству јавне управе, дигиталног друштва и медија, Марина Бановић, потписница Споразума, казала је да информационе и комуникационе технологије играју кључну улогу у паметном „смарт“ економском развоју.

- Мисија нашег Министарства је ефикасна и агилна јавна управа, која на иновативан начин креира и развија оптимизоване процесе и услуге усмјерене ка потребама грађана. Јачање јавне управе један је од главних изазова у процесу приступања Црне Горе Европској Унији. Како бисмо успјели у овој мисији, потребно је да константно оснажујемо људске капацитете, управо зато што је улагање у знање дужност државе, друштва, али и нас као појединаца који имамо привилегију да водимо тимове- казала је Бановић.

Посебно је задовољство, што је, како је рекла, Федерално министарство за економска питања и енергетику Савезне Републике Њемачке препознало “наше напоре на овом пољу и одлучило да ступи у институционално партнерство са нашим Министарством и Управом за кадрове”.

Сматра да то отвара пут дигиталном образовању у јавној управи, чиме се даје значајан допринос општој дигитализацији црногорске администрације.

В.д директорице Управе за кадрове, Јована Нишавић, рекла је да је пандемија COVID-19 била иницијатор дигиталног заокрета у сектору стручног оспособљавања и усавршавања, како за Управу за кадрове тако и за све у Црној Гори.

- Препознали смо да се стратешки правац дигиталне трансформације Владе Црне Горе тиче свих области јавне управе, економије и друштва, укључујуц́и и област управљања и развоја људских ресурса, па је самим тим стицање дигиталних вјештина неопходно за све запослене у јавној управи. Веома сам задовољна што нам институционално партнерство са њемачким Федералним министарством за економска питања и енергетику даје прилику да развијемо дигитални програм обуке- рекла је Нишавић.

Директорка за европску политику др Кирстен Шол, казала је да је Њемачко Федерално Министарство за економска питања и енергетику креирало нови инструмент за унапређење сарадње познат као административно партнерство, а његови циљеви за ову и наредну годину су побољшање дигитализације и повезаности стручног образовања и обука у јавном сектору Западног Балкана, дигитализација јавне управе и побољшање имплементације Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ.

Вођа пројекта профессор др Клаус Ердман, појаснио је да дигитализација тражи повезивање и сарадњу, а сам концепт платформе за дигитално учење биће представљен наредне седмице на Дигиталном самиту економија Западног Балкана, који се одржава у организацији Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, што ће бити наш допринос овом важном регионалном дигиталном догађају.

- Заједно са менаџерима и тренерима бројних организација радићемо на платформи, како бисмо развили вјештине код јавних службеника. Подршка Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија на овом пројекту нам је зато есенцијална, посебну у дијелу ИТ компетенција, на чему смо веома захвални министарки Тамари Срзентић, тиму Управе за кадрове, као и амбасадору Њемачке у Црној Гори Х.Е. Robertu Weberu- рекао је Ердман.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 19:49