FOTO: Skupština Crne Gore / - IGOR SLJIVANCANIN
09/11/2023 u 15:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otvoren treći Parlament mladih - Simulacija rada parlamenta

Srednjoškolcima su u radu pomagali poslanici Skupštine Crne Gore koji su bili u svojstvu mentora Jelena Božović, Anđela Vojinović, Sonja Milatović i Nikola Zirojević, kao i generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić

Treći Parlament mladih – Simulaciju rada parlamenta za srednjoškolce otvorio je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Prilikom obraćanja srednjoškolcima predsjednik Mandić je kazao da Skupština Crne Gore, kao reprezentativni organ koji vrši zakonodavnu i nadzornu funkciju u državi, ima nemjerljiv značaj za naše društvo u cjelini i dodao da je važno omogućiti građanima da što bolje razumiju i učestvuju u procesima donošenja odluka, kako bi one bile u skladu sa potrebama i interesima društva.

- Kada se odškrinu vrata parlamentarnog života, mladog čovjeka u prvi mah zatrpaju silni procesi i procedure. Cilj ovog programa je upravo da se ti elementi na što adekvatniji način približe vama, koji činite budućnost Crne Gore - poručio je predsjednik parlamenta srednjoškolcima.

Predsjednik Skupštine je istakao da program omogućava mladim ljudima – učesnicima Parlamenta mladih - da ostvare uvid u to kako teku sve faze zakonodavnog procesa, koliko je bitan rad u odborima, kako izgleda priprema amandmana, rad u klubovima, kako teče rasprava na plenumu i konačno kako izgleda glasanje o nekom predlogu akta.

Podsjetio je na to da ovaj program predstavlja nadogradnju postojećeg građanskog obrazovanja u našoj zemlji, te izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja mladih ljudi za društvene procese.

Nakon otvaranja događaja, srednjoškolci su započeli rad konstitutivnom sjednicom, a zatim nastavili aktivnostima u klubovima poslanika i simulacijom rada odbora. Takođe, u okviru rada odbora održana je simulacija konsultativnog saslušanja na temu „Vršnjačko nasilje – krivična odgovornost maloljetnika“.

Na saslušanju su srednjoškolcima, koji su se našli u ulozi članica i članova odbora, na pitanja odgovarale zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za oblast prava djeteta, mladih i socijalnog staranja Snežana Mijušković i savjetnica u instituciji Ombudsmana Duška Šljivančanin, kao i državna tužiteljka Maja Knežević.

Srednjoškolcima su u radu pomagali poslanici Skupštine Crne Gore koji su bili u svojstvu mentora Jelena Božović, Anđela Vojinović, Sonja Milatović i Nikola Zirojević, kao i generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić.

Parlamentu mladih prethodile su tri pripremne radionice na teme demokratija i dijalog, parlamentarna demokratija i izborni i partijski sistemi i zakonodavna procedura, na kojima su učesnici/e kroz rad sa zaposlenima u Edukativnom centru, ekspertkinjom na programu dr Oliverom Komar, kao i sekretarkom Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Slavicom Mirković, bili u prilici da se bliže upoznaju sa funkcijom i radom parlamenta, ali i zakonodavnom procedurom.

Na ovogodišnjoj Simulaciji učestvuju učenici/e iz sedam srednjih škola - Gimnazije „Slobodan Škerović“ i Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović" iz Podgorice, Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, Gimnazije „Cetinje“ sa Cetinja, Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ iz Budve, Gimnazije „Niko Rolović“ iz Bara i Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića.

Ovaj edukativni program ima za cilj upoznavanje srednjoškolaca, sa parlamentarnom procedurom i praksom, kroz teorijsko i iskustveno učenje o političkom sistemu Crne Gore i mjestu Skupštine Crne Gore u njemu, zakonodavnoj proceduri, pravilima obraćanja u parlamentu, kao i drugim temama od značaja za zakonodavni proces.

Simulacija rada parlamenta predstavlja jednu od niza aktivnosti koje realizuje Edukativni centar Skupštine Crne Gore, a koja pored edukativnog karaktera, doprinosi i višem stepenu transparentnosti i otvorenosti rada parlamenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:23