/ - Бојан Панаотовић
24/05/2022 u 14:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Панаотовић: СНП беспоговорно одустао од пописа, да ли је следеће одустајање од Темељног уговора и Отвореног Балкана?

Неодржавање пописа не мијења стварност, СПЦ има највише вјерника, највећи број грађана говори српским језиком и Срба има нешто изнад 35%, наводи Панаотовић

Сви који имамо солидну меморију, сећамо се да су прваци СНП-а говорили да је Закон о попису становништва високо на листи приоритета њихове партије. Не морате бити политиколог да бисте знали да се у владе широм свијета улази да би се остварили политички приоритети странке коју водите и грађана који су вас бирали. Ако је попис био један од приоритета, а влада у коју сте ушли брже-боље повлачи Закон из процедуре без најаве да ће донијети нови и бољи онда је јасно шта је по сриједи, казао је социолог Бојан Панаотовић.

Чудесна је лакоћа са којом је вођство СНП-а прешло преко стављања тачке на питање пописа, наглашава Панаотовић.

- Свима је наравно јасно да попис не смије да буде спроведен да се не би утврдила чињеница да у Црној Гори живи око 36% Срба. Мада та чињеница не би донијела никакве тектонске поремећаје у друштвено-политичком животу Црне Горе. Но, неодржавање пописа не мијења стварност, СПЦ има највише вјерника, највећи број грађана говори српским језиком и Срба има нешто изнад 35% - додаје он.

Начин на који је СНП одустао, како је казао, од пописа упућује на закључак да ће без много отпора одустати када се сјутра одустане од потписивања Темељног уговора са СПЦ да се друштво не би додатно клерикализовало и када се одустане од уласка у Отворени Балкан зарад уласка у ЕУ, независно од чињенице да Макрон каже да ће процес придруживања за Украјину трајати 15 до 20 година. Замислите колико ће тек трајати процес прикључења осталих држава.    

И да не помињемо досадне Србе који су вазда реметилачки фактор, али „су чим ћете“ сјутра пред оне који су гласали за вас, кад сви приоритети буду стављени ад акта а да ни глас нисте подигли?, поручује Панаотовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 12:19