Биљана Паповић / - ФОТО: ЦДТ
21/04/2022 u 10:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Паповић (ЦДТ): Објавити све детаље политичког споразума о формирању нове владе

Паповић је казала да се они који се представљају за европске снаге морају тако и понашати

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) позвао је политичке актере који чине или подржавају мањинску владу да објаве све детаље политичког споразума о формирању нове владе.

Замјеница извршног директора ЦДТ-а, Биљана Паповић, казала је да би на тај начин био направљен раскид са лошим праксама и демонстриран транспарентан начин вођења политике.

- Политичке снаге које чине нови аранжман морају направити преседан који ће заиста значити окретање ка другачијем начину вођења политике. Посљедњих година наше друштво учи нове демократске лекције, а ово јесте једна од најважнијих, рекла је Паповић.

Она је додала да је, у околностима када власт формирају политички субјекти са идеолошким и програмским разликама, они између којих не постоји потпуно повјерење и кад се формирају на атипичан начин, важно да грађани буду упознати са детаљима договора о свим важним питањима, принципима и циљевима.

- Ово је нарочито важно када имамо на уму да су до јавности дошле информације о томе да постоје парцијални споразуми између појединих политичких субјеката који су закључивани у процесу преговора, истакла је Паповић.

Паповић је казала да се они који се представљају за европске снаге морају тако и понашати.

- Примјери о томе како озбиљан политички/коалициони споразум треба да изгледа постоје у многим демократским земљама, а ми их упућујемо на рецентни примјер из Нјемачке. Тако се формирају европске владе и тако су одговорне европским друштвима, појаснила је Паповић.

Како је казала, рад претходне Владе није обиљежио озбиљан споразум о програмским и политичким принципима, већ један политички памфлет праћен табелама са расподјелом плијена „по дубини“.

- Надамо се да овај модел табела, за чије ауторство нико није хтио преузети одговорност али је примјена била стриктна, неће представљати пут којим ће ићи нова влада. Надамо се, такође, да неће постојати слични тајни договори који су урађени далеко од очију јавности, рекла је Паповић.

Паповић је оцијенила да неславан завршетак претходне владе говори да све што није постављено на здравим демократским принципима прије или касније изгуби политичку релевантност, а посљедице таквих аранжмана грађани осјећају годинама након њега.

- Желимо вјеровати да је нова већина свјесна ових опасности и да их неће поновити, поручила је Паповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:46