Кривокапић из времена када су га славили у парламенту / - НН
17/06/2021 u 22:06 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Парламент у кризи: Има ли Кривокапић девет политичких живота, или су неке мађије

Да ли је Демократски фронт најавом да ће бојкотовати парламент, омогућио премијеру Здравку Кривокапићу, да из кризе Владе изађе стварањем парламентарне кризе, с могућношћу да распусти Скупштину

Након најаве шефа клуба посланика Демократског фронта Славена Радуновића да овај политички савез неће долазити у Скупштину док не дође до новог договора скупштинске већине јасно је да је криза Владе прешла у парламентарну кризу, из које је могуће изаћи само формирањем нове владе, која би радила у пуном капацитету, или техничке владе која ће припремити ванредне парламентарне изборе.

Смјена миниустра Владимира Лепосавића гласовима Демократске партије социјалиста, ГП УРА и мањинских партија, створила је нову реалност у парламентарном животу Црне Горе и предала веома врућ кромпир у руке Алексе Бечића и његових Демократа. Опозициона ДПС, партија чији се пораз, на парламентарним изборима, 30. августа слави као светац, тренутно држи кворум црногорског парламента. Предсједник Скупштине долази у ситуацију да, сасвим извјесно, док се не врати ДФ у скупштинске клупе, не заказује сједнице парламента, јер би морао или да бојкотује парламент, или да учествује у раду са Демократском партијом социјалиста. Јасно је да ни Бечић ни Демократе неће доћи у ситуацију да на тај начин сарађују са ДПС-ом, што су у много наврата до сада показали и доказали.

Оваква ситуација, међутим, потпуно иде на руку премијеру Здравку Кривокапићу. У случају да не дође до договора партија које чине скупштинску већину о формирању нове владе, што би значило наставак бојкота парламента од стране Демократског фронта, након дужег нерада Скупштине Кривокапић би могао да распусти парламент, што би приморало предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да већ наредног дана распише ванредне парлементарне изборе. Тада би била формирана техничка влада која би државу водила до избора и формирања нове владе, а њу би водио управо он - за Фронт непожељни Здравко Кривокапић.

Устав Црне ГОре, наиме, у члану 92 експлицитно каже да "Ако Скупштина дуже вријеме не обавља надлежности утврђене Уставом, Влада може, пошто саслуша мишљење предсједнкика Скупштине и предсједнике клубова посланика у Скупштини, распустити Скупштину".

Мандат Владе Здравка Кривокапића ће, иначе, бити дужи него што је Демократски фронт колико је данас мислио. Бојкот парламента, у овом тренутку, није ,много продуктиван, јер скупштинских засиједања не мора бити све до октобра, када треба да почне јесење засиједање. То значи да најмање до Нове године Кривокапић остаје на челу извршне власти. Иначе, вечерашња изјава Радуновића о бојкоту, јасно говори да су претходни покушаји договора били јалови, али и чињеницу да скупштинска већина, ако мисли да до краја мандата ове Скупштине остане у истом саставу, коначно, мора сјести за сто и разговарати. На челу тог стола опет ће бити Здравко Кривокапић.

Да ли има девет политичких живота, или су неке мађије у питању, још увијек нико не зна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:15