Срђан Павићевић / IVAN PETROVIC-IPE
18/04/2022 u 13:44 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Павићевић: Мандатар направио бројне уступке

Многи су очекивали више, али мислим да су добили таман онолико колико је потребно да се демонстрира добра воља, способност и жеља да се сједне за исти сто и отпочне дјелање за опште добро, наводи Павићевић за „Дан“

Тренутна политичка ситуација би, ваљда, требало да огласи крај једног врло тешког, мучног и конфузног периода у тражењу најбољих политичких рјешења. Ако ме питате како смо дошли у такву ситуацију, рекао бих вам да одговор вриједи милион еура. Било је ту разних узрока. Од жеље да се буде брз и експедитиван, па се испадне трапав и неспретан, до племенитих идеја и понуда, а веома јефтиних и политикантско-профитерских реакција и одговора. Од жеље да се почне из почетка, а у ствари се почне од краја, рата у Украјини, али и других разлога, казао је у разговору за "Дан" представник Групе грађана Цивис и посланик коалиције "Црно на бијело" Срђан Павићевић.

”Тренутна политичка ситуација би требало да огласи крај једног врло тешког, мучног и конфузног периода у тражењу најбољих политичких рјешења, рекао је Павићевић

Према његовом мишљењу, идеја о отварању дијалога и сарадње као суштински концепт ове нове владе је преживјела.

– То је била водиља и императив. Уцјене, надахнута комбинаторика старих политичких превејанаца, трговина сујетама и јефтиним политичким интересима – све је то, ваљда, иза нас. Уступци су се морали тражити на свакој страни и мислим да је мандатар скоро па све постигао. Многи су очекивали више, али мислим да су добили таман онолико колико је потребно да се демонстрира добра воља, способност и жеља да се сједне за исти сто и отпочне дјелање за опште добро и на корист Црне Горе, а не партија, личног интереса и каријера. Сви они који то не буду могли испашће из игре, или ће директно и јасно угрозити најшири друштвени интетес који се зове Црна Гора – наводи Павићевић.

Цјепкање избора махање бијелим марамицама на растанку

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић расписао је изборе у Бијелом Пољу и Шавнику за 12. јун, док је раније ванредне изборе у Будви, Тивту и редовне у Плужинама и Жабљаку расписао за 5. јун. С обзиром на то да се избори у Подгорици очекују 19. јуна, а до краја јула нове локалне парламенте требало би да изабере још девет општина, јасно је да од обједињавања локалних избора нема ништа и да ће почетак љетње сезоне проћи у бирању локалних парламената.

Павићевић је оцијенио да је цјепкање локалних избора заостатак у понашању из старих политичких кухиња, навиклих да мисле о себи и својим партијама, а не о народу и држави.

– Али, и то размишљање је истеклог рока, тако да ја овакве одлуке сматрам реликтима једне превазиђене политике, којим се неће ништа посебно, ни овог, последњег пута, остварити. У ствари, то је махање бијелим марамицама на растанку – сматра Павићевић.

Како је додао, оно што се није могло замислити у протекле 32 године и у претходним владама понуђено је као улазница у ову игру.

– То су толерантност, уважавање и поштовање свих наших различитости и достојанства, испружена рука свима... Kо је ту, ту је. Kо није – доћи ће, јер ово је наш заједнички пут и циљ да направимо модерну, европску, помирену, уравнотежену, грађанску Црну Гору, довољну и комфорну за све нас, без обзира на вјерску, националну или било коју другу припадност. Слободне и аутономне институције, правда, економско добростање, здравље, без криминала и корупције, ето тако мало, а тако пуно – рекао је Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:32