Павићевић / IVAN PETROVIC-IPE
15/11/2021 u 11:55 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Павићевић о новим разговорима: Настављамо преговоре, неопходан дијалог

Коалиција "Црно на бијело" је била за усвајање Закона о локалној самоуправи, али су предложени амандмани, по мишљењу угледних и искусних правника, били неадекватни и правно фалични, тако да су за нас били неприхватљиви, истакао је лидер Цивиса

Требало би да услиједи нова рунда разговора, које је Цивис прихватио. Ми смо убјеђења да је дијалог љековита неопходност увијек и на сваком мјесту. Шта ће Демократски фронт (ДФ) понудити као предлог, видјећемо. Размијенићемо ставове и аргументе, а који ће резултат бити не знам и не желим да прејудицирам, казао је у разговору за "Дан" лидер Савеза грађана Цивис Срђан Павићевић.

Демократски фронт (ДФ) саопштио је прошле недјеље да ће организовати појединачне састанке са свим партнерима из власти како би усагласили рјешење у вези са њиховим предлогом о избору нове владе.

Павићевић је поновио да је за коалицију "Црно на бијело" у овом тренутку најбитнија реформа правосуђа.
– Избор новог Тужилачког савјета је први корак који бисмо морали да направимо. Без правде нема слободе, а без правде и слободе живот више није живот него његова имитација и фарса, проведена у талогу корупције и криминала – казао је Павићевић.

Скупштина Црне Горе је прије два дана повукла из процедуре Закон о локалној самоуправи јер коалиција "Црно на бијело" није прихватила два амандмана Социјалистичке народне партије (СНП), који су предвиђали обавезу одлагања локалних избора у Мојковцу, Петњици и на Цетињу и њихово обједињавање са локалним изборима наредне године.

– Коалиција "Црно на бијело" је била за усвајање Закона о локалној самоуправи, али су предложени амандмани, по мишљењу угледних и искусних правника, били неадекватни и правно фалични, тако да су за нас били неприхватљиви. Исто тако је за наше колеге из других коалиција био неприхватљив закон без амандмана, тако да нисмо дошли до договора. Инсистираћемо на рјешавању проблема, који мора да дефинише изборе у једном дану, јер то је оно што сви желимо и што је исправно, само је неопходно да му се да правно квалитетнији оквир и форма – јасан је Павићевић.

Он је истакао да је излазак из политичке кризе, с обзиром на њену дубину, социолошку основу и комплексност, наизглед веома тежак.

– По правилу, озбиљне теме и проблеми траже озбиљне, промишљене и искусне људе. За сагледавање контекста у цјелини, треба образовање и ширина. Оно што нас деценијама успјешно лимитира и "оробљује" је мањак знања, а вишак самопоуздања. Ароганција и препотенција провинцијалне партитократије кроз вријеме су растјерали паметне, учене и квалитетне људе. Цивис од почетка заступа принцип меритократије управо из ових разлога, али смо још увијек у израженој мањини. Очигледно су коријени овог девијантног и превазиђеног стереотипа живота и понашања, који још увијек живимо, сувише дубоки – оцијенио је наш саговорник.

Он је додао да је изненађујућа лакоћа у упоређивању онога што је наша друштвена збиља са ситуацијом у развијеном свијету.

– Међу нама стоји јаз огромних цивилизацијских разлика, које подразумијевају различито рангирање и поимање вриједности као на примјер знања, образовања, моралности, лојалности, искуства... Тек када се искрено суочимо са нашим слабостима и дамо им права имена, без фарсичних еуфемизама, па почнемо да их поправљамо, почеће да се рађа нада у неко ново и обећавајуће вријеме у Црној Гори. До тада ћемо се као и до сада ваљати без покрића – закључио је Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:29