УРА лого
24/08/2021 u 12:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Павићевић: Због еколошких проблема у плану низ пројеката из заштите животне средине

Павићевић напомиње да се питање проблема пожара у Никшићу мора што хитније ријешити, како би се спријечио екоцид који ће, у супротном, неминовно услиједити

Здравље грађана и грађанки  Никшића, ових дана изложено је ризику од канцерогених обољења, док они који би требало да сносе одговорност за овакво стање подгријавају политичке тензиује не би ли себе спасили сигурних ћелија у Спужу, саопштио је данас секретар никшићког одбора Грађанског покрета УРА Мирко Павићевић.

-Према његовим ријечима, данашња рекордна загађеност ваздуха оставиће трајне последице по наш и живот наше дјеце, а поред свих напора које Ватрогасна јединица чини не били угасила пожаре, пар пожара је и данас активно, па се од дима у Никшићу не види ни прст пред оком. ,,Сада, и поред изолација због вируса ЦОВИД-19, у Никшићу морамо изоловати дјецу, и у током последњих дана љета морамо их затварати, те им на тај начин бар мало заштитити. Чињеница је да је еколошко стање у Никшићу катастрофално, и да ми сада, као дио локалне власти, преузимамо одговорност да то стање за почетак доведемо до минимум прихватљивог. Ипак, као одговорни грађани, морамо се запитати ко је крив за данашњу ситуацију у нашем граду, и у складу са тим дјеловати. Недомаћинско управљање Никшићем довело је до тога да је пожаре сада готово немогуће локализовати и угасити-наводи у саопштењу.

Додаје: "Намјештени тендери и послови за посљедицу имају то што ватрогасци немају основна средства за рад. „Стручњаци“ из ДПС-а са сателитима прошле године успјели су да оштете два од три доступна авиона за гашење пожара, па сада постоји само један, који, с обзиром на мноштво пожара који се дешавају дневно, не стиже до Никшића и до најнеприступачнијих мјеста на територији око Будоша, гдје већ пола године и више, такође због лоших одлукама претходне власти, гори и депонија Мислов до“.

Павићевић напомиње да се питање проблема пожара у Никшићу мора што хитније ријешити, како би се спријечио екоцид који ће, у супротном, неминовно услиједити.

-Нова локална власт и нови људи гарантују да ће се у наредном периоду овај проблем рјешавати по кратком, али ефикасном поступку. У плану нове локалне самоуправе је реализација пројеката заштите животне средине, набавке опреме за ватрогасне јединице, али и комплетан план управљања отпадом, до изградње рециклажног центра. Због тога позивам све грађане Никшића да заједно сачувамо здравље, позивам их да пријаве свакога кога виде да намјерно подмеће пожар. Штитимо здравље, јер наш град заслужује да поново продише и прогледа- закључује Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:28