Pejak  / -FOTO: FEJSBUK
27/01/2023 u 16:28 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejak za "Dan": Za većinu poznatih kandidata za izbore vezuju se afere korupcije i kriminala

Ova vlast nije sposobna da oduzme "majbah" Milu Đukanoviću, a kamoli da ga smijene, kazao je on

Sve partije prije izbora moraju popuniti Ustavni sud, između ostalog i zato što je to upozorenje međunarodnih partnera. Ukoliko najviša sudska instanca ne bude funkcionalna, prijeti i opasnost od zaustavljanja pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Кoordinator Alternative Vesko Pejak kazao je za "Dan" da se sudije Ustavnog suda moraju izabrati silom na sramotu.

– Evropa i SAD su bili jasni da žele funkcionalne institucije. I to je bio preduslov da Crna Gora ne bude izolovana. To ne smije da rizikuje nijedna partija, zato i očekujemo da će sudije biti izabrane prije predsjedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora. Njihov jedini zadatak biće da budu spremni za izbore. Sve ostalo će biti stavljeno na čekanje – smatra Pejak.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcija Vlade nije moguća po Ustavu Crne Gore.

– Mi moramo da raspišemo izbore. To će reći i Ustavni sud. Zato sve partije koče izglasavanje sudija Ustavnog suda. Plaše se izbora. Nemoguće je rekonstruisati palu vladu, jer mandatar Vlade nema povjerenje partija koje su ga birale. To znaju i pravni laici. Druga je priča to što se kršenjem Ustava DPS i URA pokušavaju održati na vlasti. Namjerno sam pomenuo te dvije partije, jer one rade na tome da DPS ostane netaknut što duže. Narod je na lokalnim izborima rekao šta misli od DPS-u – istakao je Pejak.

Кao jedna od opcija pominje se i blokada predsjedničkih izbora i da u takvoj situaciji predsjednica Skupštine Danijela Đurović preuzme funkciju predsjednika države.

image

Đurović i Đukanović

Foto: SRDJAN BOLJEVIC

– Predsjednica Skupštine je na tu funkciju došla voljom DPS-a. Ona nije sposobna ni tu funkciju da obavlja, a kamoli da obavlja funkciju predsjednika države. Podsjećam da ova vlast nije sposobna da oduzme "majbah" Milu Đukanoviću, a kamoli da ga smijene na taj način. Njihov zadatak je da održe DPS što duže, da se nekim pravnim igrama i nasiljem održi vlast koja svima odgovara. Svima osim narodu – ocijenio je Pejak.

Iako su predsjednički izbori zakazani za 19. mart, nijedna stranka još uvijek ne želi zvanično da saopšti ime svog kandidata.

– Nijedna parlamentarna partija još ne predstavlja kandidate jer se za većinu poznatih kandidata vezuju afere, uglavnom vezane za korupciju, kriminal i zloupotrebu sredstava i fondova. Interesantno je da neke partije imaju i po 50.000–100.000 birača, a u najužim rukovodećim krugovima nemaju ljude koji su vrijedni povjerenja građana. To nam govori da građani u Crnoj Gori ne glasaju za najboljeg kandidata, nego za najmanje zlo. Zato se trenutno u svim parlamentarnim partijama traži najmanje korumpiran, a ne najbolji kandidat – istakao je naš sagovornik.

Bivši potpredsjednik parlamenta i Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder smatra da bi građanska opozicija na parlamentarnim izborima trebalo da nastupi u dvije kolone, ali sa novim liderima koji će Crnu Goru vratiti na evropski put.

image

Rastoder

-FOTO: FEJSBUK

On je na Fejsbuku naveo da bi svako objektivno ispitivanje javnog mnjenja potvrdilo da bi, za razliku od predsjedničkih izbora, kada se u jednoj fazi sve mora svesti na jednog kandidata, na sve izvjesnijim vanrednim parlamentarnim građanska opozicija iz više razloga trebalo da nastupi sa dvije liste.

– Izvorno građanske kolone sa listom Demokratske partije socijalista (DPS), kao najmoćnijom političkom strukturom, i izvorno evropske Crne Gore, od ostalih građanskih proevropskih partija, udruženja i građana – naveo je Rastoder.

On smatra da bi obje liste trebalo da budu osvježene potpuno novim liderima kadrim da Crnu Goru vrate i dalje uzdignu na evropskom putu.

– U protivnom, i sopstvene potomke bismo mogli zadužiti najvećim mogućim gubitkom i same države – ocijenio je Rastoder.

On je dodao da mnogi, izuzev premijera Dritana Abazovića, "koji osim svoje galame ništa drugo niti vidi niti čuje", ističu da ih aktuelna politička situacija u Crnoj Gori podsjeća na onu iz poslednje decenije minulog vijeka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

<p>Ilustracija</p>

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

25. april 2024 16:57