Vladimir Bilčik i Boris Pejović / - IGOR SLJIVANCANIN, SKUPšTINA
14/03/2024 u 14:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejović-Bilčik: Crna Gora da iskoristi povoljni trenutak za intenziviranje pregovaračkog procesa sa EU

Usvajanjem zajedničke Deklaracije sa preporukama, završen je 21. sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, kojim su predsjedavali potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović i poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik.

Kako su istakli iz crnogorsog parlamenta, dvodnevni sastanak obilježila je rasprava o trenutnom stanju u pristupnim pregovorima, vladavini prava sa fokusom na imenovanja u pravosuđu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te slobode medija i borbi protiv stranog miješanja i dezinformcije.

image

Sa sjednice POSP-a

- IGOR SLJIVANCANIN, SKUPšTINA

- Na POSP-u je zaključeno da Crna Gora treba da iskoristi povoljni trenutak za intenziviranje pregovaračkog procesa sa EU, te da je za adekvatno sprovođenje daljih reformi neophodan politički dijalog i spremnost i posvećenost svih političkih aktera evropskom putu Crne Gore - navodi se u saopštenju Skupštine.

image

Vladimir Bilčik i Boris Pejović

- IGOR SLJIVANCANIN, SKUPšTINA

Fokus rasprave drugog dana bio je, kako su istakli, na slobodi medija i medijskoj pismenosti, kao i sprečavanju širenja lažnih vijesti i dezinformacija. Poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta saglasili su se da treba nastaviti sa medijskom reformom, kroz usvajanje novog medijskog zakonodavstva, koje će imati za cilj veću zaštitu novinara i suzbijanje govora mržnje, uz očekivanje da će predloge zakona Vlada ubrzo dostaviti Skupštini.  

image

Sa sjednice POSP-a

- IGOR SLJIVANCANIN, SKUPšTINA

Predstavljen i predlog formiranja skupštinskog odbora koji bi pratio uticaj stranog miješanja i razmatranja stranog uticaja u ekonomskom, političkom i medijskom smislu, te izraženo očekivanje da će novo medijsko zakonodavstvo obezbjediti lakše utvrđivanje odgovornosti za napade na novinare i govora mržnje.

image

Sa sjednice POSP-a

- IGOR SLJIVANCANIN, SKUPšTINA

- XXI POSP je završen usvajanjem preporuka sadržanih u zajedničkoj Deklaraciji. Članovi POSP-a istakli su da je članstvo u EU geostrateško ulaganje u mir, stabilnost i napredak, uz napomenu da pristupanje Evropskoj uniji treba da zavisi od pojedinačnih zasluga država kandidata. Pozdravljena je dugoročna posvećenost Crne Gore procesu evropskih integracija, te istaknuta podrška EU za ulaganje daljih napora u pogledu ispunjavanja kriterijuma i ubrzanja procesa evropskih integracija.  Politički konsenzus, kao i redovna komunikacija sa relevantnim institucijama EU, treba da bude osnov daljih reformi u cilju otpočinjanja nove faze pristupnih pregovora, oličene u privremenom zatvaranju pregovaračkih poglavlja - navodi se u saopštenju.

image

Sa sjednice POSP-a

- IGOR SLJIVANCANIN, SKUPšTINA

Ovo je ujedino bio posljednji POSP u aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta. Narednom POSP-u domaćin je Crna Gora, kada se očekuje učešće nove delegacije evropskih poslanika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:40