Zarija Pejović / - RTCG
06/12/2022 u 11:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejović: Izbor sudija najvjerovatnije će se desiti pod pritiskom Zapada

Kvalitetni kandidati su se javljali, ali stiče se utisak da se traže kandidati sa stranačkim dresovima, što nije korektno, kazao je analitičar Zarija Pejović

Plašim da će se izbor sudija Ustavnog suda desiti pod nekim pritiskom sa Zapada i da će to prikazati Crnu Goru kao jednu nezrelu demokratiju i da će nas to koštati kao što nas već košta evropskih integracija, kazao je analitičar Zarija Pejović u emisiji "Link". Istakao je da je neophodno da se postigne jedan zajednički sporazum koji će pomoći političkom sistemu da funkcioniše svojom dinamikom.

Pejović je istakao da Crna Gora ima dovoljno dobrih i objektivnih pravnika koji bi mogli da budu sudije Ustavnog suda.

"Kvalitetni kandidati su se javljali, ali stiče se utisak da se traže kandidati sa stranačkim dresovima, što nije korektno. Ustavni sud treba da štiti djelokrug rada, pojedinih institucija, ljudska prava. Tako da smatram da bi akteri naše političke scene trebali da sjednu da se dogovore oko toga", objašnjava on.

Ističe da mu nije prijatno kada čuje sa Zapada da treba izglasati sudije Ustavnog suda, jer se stiče dojam da naši politički akteri nemaju o tome svijesti i o javnom interesu da se takav politički dogovor postigne.

"Smatram da bi trebali da taj kompromis postignu ali sam pesimista da će se to desiti bez nekog neposrednog posredovanja sa Zapada", kazao je Pejović.

Smatra da bi najedakvatnije bilo da se postigne jedan kompletan politički sporazum koji bi se ticao i rezultata lokalnih izbora u Podgorici, Ustavnog suda, Šavnika, kao i održavanja novih izbora, Ustavnog suda.

"Dakle da se postigne jedan sporazum koji će pomoći političkom sistemu da funkcioniše nekom svojom dinamikom", navodi Pejović.

Poručuje da ne treba da iznenađuju ova politička prelivanja koja se dešavaju jer smo imali 30 godina autokratije.

"Čini mi se da smo propustili jednu značajnu šansu u zadnjih pola godine u procesu evropskih integracija i to je nažalost na štetu dobrobiti građana Crne Gore. Političari se pomalo ponašaju kao svojevrsna kasta koja samu sebe bira. U Crnoj Gori nema neposredan izborni sistem da birate ime osim predsjednika države, već oni biraju sami sebe, i preko liste moraju pokazati jedan nivo odgovornosti", navodi on.

Komenatrišući izborni proces u Šavniku, Pejović kaže da on pokazuje nezrelost jedne demokratije.

"Oni treba da se prije svega dogovre oko biračkog spiska, da se napravi konsenzus ko može a ko ne može da glasa, ali tu moraju da budu i državni organi. Oni koji ometaju izborni ciklus, treba ih privesti. Dakle prije svega treba sačiniti dogovor oko biračkog spiska pa onda pozvati građane da ispune svoju dužnost", poručuje on.

Pejović smtra da je u Podgorici jasna stvar, da se desila izborna volja koju treba uvažiti i da žalbe kada bi se uvažile, kako kaže, ne bi promijenile izborni rezultat.

"Treba prihvatiti taj rezultat, da sam lično gradonačelnik Podgorice razmišljao bi o tome da podnesem ostavku i zahtijevao da nova gradska uprava preuzme grad shodno volji građana", ukazao je Pejović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:20