/ фото: Иван Петровић
25/04/2022 u 12:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Перић: Мањинска влада може продубити кризу

Дошли смо у позицију да не смијемо рећи да је влада примарно оног ко јој даје подршку, а не ко је води. Дакле, нешто што је уџбеничка дефиниција политичких односа, рекао је Перић

Мањинска влада може продубити политичку кризу у Црној Гори, оцијенио је члан покрета Преокрет Срђан Перић и поручио да треба инсистирати на томе да склопљени политички договори буду јавни, а обећања политичара мјерљива.

- Нова влада заправо може продубити кризу, јер она лежи на искривљавању демократских начела. Дошли смо у позицију да не смијемо рећи да је влада примарно оног ко јој даје подршку, а не ко је води. Дакле, нешто што је уџбеничка дефиниција политичких односа- рекао је Перић.

Перић је агенцији МИНА казао да је све натегнуто од политичке искључивости и да, како је навео, представници владе која ће бити формирана ових дана јавно и интерно шаљу прогонитељске, или поруке искључивости онима који нијесу са њима.

Према његовим ријечима, то није модел помирења, већ политичке стратегије да се што више субјеката представи трајно неприхватљивим да буду дио власти. Он је рекао да ментално малтретирање нације мора стати и да се истина мора јасно рећи.

- Већина је промијењена, склопљени су нови политички договори и сада треба инсистирати да они буду јавни, да обећања политичара буду мјерљива и провјерљива, и сљедствено томе се мора подносити одговорност- истакао је Перић.

Све друго, како је додао, “води у круг у коме нећемо не само исправљати, већ чак ни лоцирати грешке”.

Перић је, одговарајући на питање да ли сматра да је формирање мањинске владе добро рјешење и да има сврху, казао да би формирање било које владе у оптималним околностима требало да буде прилика да се понуди план “куда желите да заједница иде и како то мислите остварити”.

Према његовим ријечима, на Балкану је, нажалост, то ипак прилика за захватање што више власти са што мање одговорности.

- Да овом приликом не улазимо у анализу шта је била почетна намјера, али ми смо дошли до процеса формирања владе који указује да је примарна била политичка калкулација- оцијенио је Перић.

Већ сада, како је казао, могу се уочити три значајне противрјечности. Прва је, како је навео Перић, да се жели помирење, а искључује значајан дио заједнице као антицивилизацијски.

- Друга - на ријечима се залажете за отклон од пракси тридесетогодишње власти, а промовишете њихове кадрове уз мање или више суптилан прогон оних који никада нијесу били са Демократском партијом социјалиста (ДПС) - ако нијесу ни под вашом "партијском капом"- рекао је Перић.

Он је навео да је трећа противрјечност најпроблематичнија.

- Тврди се да је ово својеврстан демократски искорак, а бјежи се од основа демократије – од избора, и већ у почетним корацима кључне одлуке доносите без укључивања јавности – конкретно мислим на преговоре о формирању саме владе- казао је Перић.

Он је додао да су приоритети мијењани, или допуњавани у ходу.

- Прво нам је речено да је то припрема туристичке сезоне, потом деблокирање европског пута, потом попис и Темељни уговор, сада чујемо да је то и економски просперитет, али нигдје конкретног плана и провјерљивог индикатора. Само опште флоскуле- рекао је Перић.

Према његовим ријечима, све указује на то да Црна Гора добија владу за коју се на самом почетку гради реторика да нико не преузме одговорност за њене резултате. То, како је додао Перић, јасно указује колика су стварна очекивања оних који је творе.

Упитан колико је реално да они који не подрже владу покажу конструктивност, како би се дошло до тропетинске већине, он је казао да је у оквиру нове већине дошло до размимоилажења око модалитета укључивања Социјалдемократа (СД) у владајуће структуре и да остаје да се види како ће се та странка односити у вези са предлозима већине која ће бити у влади или размјештена “по дубини”.

- Када је ријеч о остатку парламентарног сазива, ако гледамо оптужбе које се размјењују са новом влашћу, не треба на том односу градити оптимизам за стратегију реформе система- сматра Перић.

Он је истакао да је демократија јасна - одреди се већина која постоји док постоји сагласност око кључних одлука, чим се она изгуби, формира се већина која нема тај проблем, или се иде на изборе.

- Пошто прво очигледно сада није реална опција, очито је да конституенти нове власти бјеже од избора, па су могућа нова парламентарна исцрпљивања, уз уобичајена пребацивања ко је крив што није обављен неки посао- казао је Перић.

Упитан како ће будућа влада функционисати, он је рекао да је на самом почетку наглашен идеолошки антагонизам између Социјалистичке народне партије (СНП) и Социјалдемократске партије (СДП), који, ако се буду држали досљедно онога што говоре, значи блокаду у доношењу одлука, или нечији излазак из Владе.

Перић је навео да, ипак, не очекује да ће се ту нешто суштински драматично дешавати “до оног тренутка до ког новој већини не буде одговарало да то тако и представи јавности”.

- Живимо одређен политички симулакрум у коме се неко као љути, неко као нешто не да, неко је као конзервативац, неко је као аванграда, али на крају се политичке странке намире, а грађанима дају магловита обећања о “лошијем данас, за боље сјутра”- додао је Перић.

Он је нагласио да је за грађане најбитније како ће на оперативној равни та влада функционисати.

- Са обзиром на то да нијесмо чули конкретан план, рокове и лоцирање одговорности за успјех или неуспјех, очекујмо наставак модела пребацивања и узајамног окривљавања на највишем нивоу зашто нешто није урађено- навео је Перић.

Говорећи о повећању броја министарстава са 12 на 18, он је казао да би број ресора сам по себи требало да буде одраз технократског и оперативног испољавања плана рада владе. На питање да ли је сагласан са критикама да је ријеч о „намиривању“ партија, упркос потреби за рационализацијом јавне управе, Перић је одговорио да је извјесно да се трговало “миром у кући” са значајним бројем кадровских позиција.

- Како објаснити другачије да сте прије пар мјесеци оштро етикетирали додјелу станова партијским функционерима раније власти, чак се и придруживали јавним презентацијама осуде те праксе, а сада функционере који су од новца грађана чашћавани становима промовишете у адекватна рјешења- казао је Перић.

Према његовим ријечима, додатни проблем је што челни људи нове владе, уз неколико изузетака, немају довољно знања и искуства када је у питању организовање јавне управе. Перић је рекао да је могуће да они мисле да познају материју, али да се из њихових изјава види суштинско неразумијевање и одсуство идеје како се уређује управни, а потом како се са њим повезује економски систем.

- Ево примјера - када чујемо причу о значајној групи елитних свјетских ИТ стручњака, који ће малтене одмах доћи да живе и раде у Црној Гори, а немамо отворене ПаyПал и Стрипе опције за пријем новца из иностранства путем Интернета - онда вам је јасно колико не постоји не само визија, него ни информација како ствари функционишу на том пољу- навео је он.

Перић је казао да није спорно када се нешто не зна.

- Научите или послушате оног ко зна. Али када се понашате као да све знате, а можда баш то и није случај, ето проблема у најави- рекао је Перић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:53