Перић / Фото: Иван Петровић Ипе
22/05/2022 u 13:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Перић: Нисмо се ослободили модела "патриотски је само оно што одговара власти"

Тај модел се наставља и данас, након власти ДПС-а, само у различитим модалитетима и под различитим образложењима, казао је он

Нова црногорска Влада, након одређених именовања и најава да ће Демократска патија социјалиста (ДПС) добити скоро трећину извршних функција, не може се дефинисати као мањинска него као коалициона, оцијенио је један од покретача Преокрета Срђан Перић.

Перић је у интервјуу агенцији МИНА рекао да ће ДПС одлучити колико ће трајати актуелни сазив Владе, јер њена подршка зависи од гласова његових посланика.

Он је оцијенио да је Црна Гора имала мањинску Владу 2001. године, када је Либерални савез под одређеним условима подржао коалицију око ДПС-а, за шта није добио ниједну извршну позицију, већ функцију предсједнице парламента.

- Сада имамо нешто што се све јасније може назвати коалиционом влашћу. Добили смо прва именовања, која потврђују за сада неформалне најаве да ће ДПС добити скоро трећину извршних позиција. Тада више не можемо говорити о мањинској Влади, већ о пођели позиција на различитим нивоима у извршној власти која има коалициони карактер- рекао је Перић.

image
Фото: Иван Петровић Ипе

Он је додао да је то важно нотирати због утврђивања политичке одговорности за резултате њеног рада.

Перић је оцијенио да је формирање Владе на начин како је то учињено са овом, демократска регресија и да би било најчистије да се, након што се промијени политичка реторика и стратегија, та одлука провјери на изборима.

- Pриликом формирања Владе, осим апстрактних категорија као што су деблокирање европског пута, владавина права, економски развој - што су добри циљеви, нијесу добијене мјерљиве пројекције њених резултата. Ми смо суштински добили прекомпозицију политичке сцене, а да није установљена одговорност за успјех или несупјех нове Владе чиме се побјегло од тог елементарног начела демократије- навео је Перић.

Одлагање локалних избора у више општина је неуставно дјеловање

Према ријечима Перића, одлагање локалних избора у више општина представља неуставно дјеловање.

-То је као да током фудбалске утакмице која се игра 90 минута, ви у 85. одлучите да траје 120, док је резулат на семафору је блурован- казао је Перић.

Упитан које су добре а које лоше ствари проистекле из смјене власти августа 2020. године, одговорио је да је добро што је усвојена једна од првих претпоставки демократије – смјењивост власти, и да су људи, уопштено говорећи, слободнији у исказу.

- Ипак, добили смо други проблем – испливало је оно све што ми јесмо, са чим треба да се суочимо, а то је да нијесмо успјели спровести суштинску промјену у кратком периоду. Са друге стране, успјели смо да задржимо раније изграђен систем у ком нема јасног лоцирања одговорности- оцијенио је Перић.

Он сматра да су за то одговорне политичке елите јер не могу да преточе у дјела оно што су грађани извојевали на изборима.

- Суштински и практично је изневјерена изборна обећања. Људи нијесу тражили да се настави партијско запошљавање и давање обећања која се не испуњавају. Тако смо добили смо хибрдина рјешења која нас удаљавају од темеља демократије- рекао је Перић.

Он је рекао да ДПС има полугу одлучивања у парламенту, и да се не може знати да ли ће Влада трајати до предсједничких избора или цијели мандат, јер није саопштен ниједан конкретни параметар по којем се она може сматрати успјешном.

Перић сматра да је зато потребно да се јавно објави шта је договорено између партнера у власти, како се не би улазило у константно збуњивање грађана ко је за што одговоран.

- Aко су параметри постављени реторички уопштено, не може се одредити да ли је Влада успјешна, па се улази у зону произвољности и калкулације, што представља удаљавање од демократије. На сцени је политички спектакл, гдје грађани свако мало добијају врло јаке медијске и политичке сензације. Не знате шта је јаче, да ли запљена велике количине цигарета, хапшење бивше предсједнице Врховног суда, хапшење актуелног предсједника Привредног суда. То су толико велике приче, и обичном грађанину требале би године да их обради- сматра Перић.

Партитократија разара црногорску заједницу 

Парић је казао да је кључна ствар која разара црногорску заједницу партитократија.

- Kонтинуирано се стварају интересно политичке групације које свом политичким профиту подређују све процесе у друштву - од деведесетих до данас. Суштински се држава води на основу одлука уског круга људи у у врху једен или више партија, који ће то представити а потом и наметнути као општи друштвени интерес- сматра Перић.

Са друге стране, како је рекао, тачно је да у пракси нисмо успјели да покажемо да разумијемо да постоји друго и другачије.

- Да у православном бићу постоје историјски утемељена два различита исказа и разумијевања карактера Црне Горе која не комунцирају једни са другим и да ниједна власт није учинила довољно да интегрише оба пола уз поштовање само једног принципа – немој да учиниш другом што не би волио да други учини теби- рекао је Перић.

То је, како је истакао, основ проблема из којег слиједи драматизовање да је пођела по неком питању само по себи нешто лоше.

- Није спорно да се разликујемо у мишљењу, али када та разлика доводи до цијепања заједнице онда то јесте проблем за друштво. Од тог разарања најчешће профитирају уске групе људи - које су најчешће у или близу партијских руководстава - сада је мање важно које партије, јер говоримо о феномену- рекао је Перић.

Упитан о позицији цркве, Перић је рекао да није изнесен ниједан компромис на начин који био одржив и који би подразумијевао обије стране.

- Црква и држава су раздвојене по Уставу, али је странкама одговарало да користе ово питање како би профитирали или драматично дијелили заједницу по одређеним шавовима. За Црну Гору је важно да разумијемо да је секуларног карактера, да црква има своју улогу, да је она заједница вјерујућих људи, и да њено улажање у политичку арену извјесно њој шкоди, а може да ремети баланс у заједници- казао је Перић.

Он је казао да, када је јавност затпрана толиком количином информација, лако се заборави на недавне догађаје, јер једна информација колико год била значајна потискује другу, па квалитет живота грађана лако губи фокус.

-Те теме су важне, али се морају јасно структурисати и објаснити без жеље за политичким поентирањем тако да се не губи из вида квалитет живота грађанина. То би највише користило и институцијама које се баве овим темама-навео је он.

Говорећи о годишњици обнове независности државе, Перић је одговорио да, упркос бројним потешкоћама, вјерује да је вријеме показало исправност те одлуке.

- Створен је оквир за чији смо садржај сада сви заједно одговорни. Са друге стране ми нијесмо успјели да заокружимо интеграцију друштва. Нијесмо објаснили једни другима да људи који су тада гласали против независности, да су и они омогућили да референдум буде успјешан јер без њиховог учешћа он не би имао валидност- рекао је Перић.

Он је додао да се након тога ушло у модел понашања из којег друштво није успјело да се ослободи, а то да је патриотски само оно што одговара владајућим партијама.

- Ти модели се настављају и данас у различтим модалитетима и под различитим образложењима. Док се систем не уреди на функционалним основама равнотеже ефикасности и праведности, постојаће проблем да се каже како је заједница заокружена и да је својом могу сматрати и они који су на референдуму гласали за независност и они који су мислили да је другачији државно-правни статус био бољи- закључио је Перић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:38