Срђан Перић / - фото: ПОРТАЛ РТЦГ
12/09/2021 u 12:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Перић: Власт да одлучи хоће ли исту Владу, реконструисану или нове изборе

Он jе казао да “смо умjесто наjављених историjских прегнућа, добили три литра уља” коjи се, како jе рекао, представљаjу као значаjна мjера социjалне помоћи

Владаjућа структура треба да одлучи шта хоће - исту Владу, реконструисану, нове изборе, jер ово што се дешава представља суштинско бjежање од одговорности, оциjенио jе Срђан Перић из организациjе КОД.

Он jе, говорећи о томе да ли jе реалниjа реконструкциjа Владе или избори, казао да jе то тешко предвидjети.

– Када jе власт толико хетерогена, несагласна и са толико супростављених интереса, заиста jе тешко предвидjети коjим ће правцем ићи процес разрjешење актуелне ситуациjе – рекао jе Перић.

Он jе, у изjави за агенциjу МИНА, казао да логика политике налаже да ће онаj субjект коjи буде сигуран да на изборима може да капитализуjе своjу позициjу он ће и снажно кренути ка тоj опциjи.

– Ипак, мислим да нико тренутно ниjе у тоj ситуациjи – додао jе Перић.

Према његовим риjечима, дешава се необична поjава да нова власт своjим чињењем наjвише помаже претходноj гарнитури, а да наjвише штете, како сматра, бивша власт чини сама себи своjим дjеловањем.

– Чист примjер су дешавања у задњих седам дана, када jе политички губитак ДПС-а коjи jе настао из ситуациjе настоjања манипулисања емоциjама грађана, нова власт своjим понашањем и унутрашњим трзавицама успjела да релативизуjе – казао jе Перић.

Упитан о томе како би реконструкциjа могла да изгледа и да ли се у том случаjу може очекивати улазак Демократског фронта (ДФ) у Владу, Перић jе казао да jе то тешко предвидjети.

– Али реконфигурациjа може да се одигра на линиjи кадрирања фукционера, што извjесно не би задовољило све коалициjе коjе творе власт, а друга опциjа су персоналне промjене или раздваjање ресора и повећања броjа позициjа у Влади – казао jе он.

То што jе неко чврсто обећао да ће броj министара остати непромиjењен, да нема реконструциjе и сличне тезе, према риjечима Перића, у реалности не значи много.

– Ми смо ушли у нову фазу политике у Црноj Гори, када вас риjеч не обавезуjе много и када чак ни не марите да ли су ваше наjаве у складу са вашим дjеловањем. Предвиђати у таквим околностима jе непромишљено – рекао jе он.

Говорећи о томе да ли ће УРА оборити Владу ако премиjер Здравко Кривокапић затражи разрjешење министра унутрашњих послова Сергеjа Секуловића и директора полициjе Зорана Брђанина, Перић jе казао да кровно државно руководство би jавности требало да нуди конкретна рjешења.

– А не да се ми бавимо њиховим узаjамним односима и ко jе колико задовољан са парчетом моћи коjе jе добио – рекао jе Перић.

Према његовим риjечима, владаjућа структура треба да одлучи шта хоће.

– Исту Владу, реконструисану, нове изборе шта год то било, али коначно морамо доћи на поље постављања jасних индикатора и мjерења успjешности њиховог рада, jер ово што смо сада добили jе суштинско бjежање од одговорности–оциjенио jе Перић.

Он jе казао да "смо умjесто наjављених историjских прегнућа, добили три литра уља” коjи се, како jе рекао, представљаjу као значаjна мjера социjалне помоћи.

Упитан да прокоментарише то што на свако неслагање око неког питања, одређена политичка партиjа из власти приjети отказивањем повjерења Влади, Перић каже да то ниjе никаква новина.

–Политика jе саткана од одмjеравања моћи и калкулациjа и то ниjе никаква новина, али ово чему ми присуствуjемо демонстрациjа тоталне политике неодговорности–оциjенио jе Перић.

Он jе казао да су нове руководеће структуре добиле мандат да начине демонтажу коруптивних поjава коjе су заробиле друштво, да понуде нове модел развоjа и функционисања читаве заjеднице.

– А шта смо добили? Жалбе политичара како jе њима тешко и како их сви нападаjу. Па демократиjа почива на сталном праћењу и критици гдjе има основа за њу – рекао jе Перић..

Према његовим риjечиома, они коjима jе заиста тешко су грађани, а они, како jе казао, тренутно брину о политичарима.

– Ова замjена теза мора бити огољена. Моћ мора да се врати грађанину, jер у супротном политика ће постати дjелатност коjа доминантно диjели, а уз то и додатно кочи циjелу заjедницу – поручио jе Перић.

Он jе казао да се мора миjењати формула гдjе никоме не пада на памет да преузме одговорност за било шта, већ, како jе рекао, само настоjи да оптужи други субjект.

– Учење демократиjе jе спор процес и захтиjева да се савлада свака лекциjа. Лекциjа коjа нам тренутно наjтеже иде jе одговорност –закључио jе Перић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:08