Perović / Foto: IVAN PETROVIC-IPE
05/02/2023 u 20:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović: ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim

Odgovarajući na optužbe MANS-a da je zloupotrijebila državno vozilo BMW u privatne svrhe, kazala je da sve radi po zakonu i ne zloupotrebljava resurse

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je za TVCG da se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces.

- ASK čini svaki izborni proces transparentnim, smatra Perović.

Kako ističe, to je prva stepenica - da bismo došli do zloupotrebe moramo otkriti šta se radi, to je jedan važan korak u našem izbornom zakonodavstvu. Perović navodi da smo u poslednje dvije godine gotovo sve vrijeme u izbornoj kampanji.

- Rezultati su takve da smo iskoristili maskimalno sve zakonske mogućnosti i pokrenuli postuupke gdje god smo naišli na bilo kakvu nepravilnost. Takođe smo proslijedili nadležnim državnim organima da odrade svoj dio posla, gdje mi nađemo da su prekršeni zakoni, kazala je Perović, prenosi Portal RTCG.

Perović je govoreći o zloupotrebama u predizbornoj kampanji kazala da se za regulisanje ovakvih situacija moraju donijeti izmjene u oblasti izmjene zakonske regulative.

- Zakonska regulativa mora se poboljšati donošenjem Zakona o vlaadi i skupštini, smatra Perović.

Ona objašnjava da ASK nije podnosio krivične prijave zbog zloupotreba, već samo obavještavao nadležne. 

- ASK prikupi sve podatke do kojih može doći i onda dostavi Tužilaštvu sa dopisom i objašnjenjem, a Tužilaštvo procjenjuje da li se stiču elementi krivičnog djela, kazala je Perović.

Ona je apelovala da se izvrše izmjene u izbornom zakonodavstvu.

Odgovarajući na pitanje da li je ASK reagovao povodom medijskih napisa da je u firmi Solar došlo do predizbornih zloupotreba, Perović je reklla da je izvršen nadzor.

- Izvršen je nadzor i podnijećemo podatke državnom tužilaštvu. Sve što smo prikupili podnijeli smo tužilaštvu koji će ocijeniti da li ima bića krivičnog djela, rekla je Petrović.

Odgovarajući na optužbe MANS-a da je zloupotrijebila državno vozilo BMW u privatne svrhe, kazala je da sve radi po zakonu.

- Ne zloupotrebljavam resurse, zakonska je odluka i imam pravo da koristim to vozilo, poručila je Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. mart 2023 10:08