/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
16/06/2023 u 14:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović: Crna Gora predano radi na ispunjavanju zadataka sa NATO agende

Ministri odbrane zemalja članica Alijanse zaključili su da sve složenije globalno bezbjednosno okruženje iziskuje jedinstvo i nepokolebljivost svih saveznica kada je u pitanju odbrana zajedničkih vrijednosti

Danas je u sjedištu NATO u Briselu okončan dvodnevni sastanak Sjevernoatlantskog savjeta (NAC), na nivou ministara odbrane zemalja članica Alijanse, na kojem je učestvovao državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore i nacionalni koordinator za NATO, Krsto Perović.

- Ministri odbrane razgovarali su o narednim koracima koje je potrebno preduzeti na planu dodatnog jačanja odvraćanja i odbrane evroatlantskog područja, a imajući u vidu bezbjednosna kretanja na istoku Evrope - saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Predstojeći Samit NATO lidera u Viljnusu biće od posebne važnosti za dalji tok savezničkih nastojanja usmjerenih na unapređenje sveukupne stabilnosti.

- Ministri odbrane NATO članica konstatovali su u tom kontekstu da je neophodno nastaviti sa započetim aktivnostima na izradi planova odbrane koji će omogućiti viši stepen efikasnosti u pružanju uvezanog odgovora na sve potencijalne bezbjednosne izazove, bez obzira na pravac njihovog djelovanja - navodi se u saopštenju.

U tom dijelu, posebno je važan i proces izgradnje nove strukture snaga koju će karakterisati viši stepen spremnosti i obučenosti, a čime će se, takođe, značajno doprinijeti najvećoj transformaciji Alijanse u posljednjoj deceniji. Učesnici sastanka su naglasili i da je u narednom periodu neophodno raditi na postepenom povećanju izdvajanja za potrebe odbrane, kako bi svi započeti procesi bili pravovremeno i uspješno realizovani.

- Perović je kazao da Crna Gora predano radi na ispunjavanju zadataka sa NATO agende kako bi se postigli željeni rezultati na planu unapređenja kolektivne odbrane, posebno imajući u vidu rat u Ukrajini, koji je dramatično izmijenio savremeni bezbjednosni kontekst - dodaje se u saopštenju.

On je naglasio i da je Crna Gora rasporedila dodatne snage na istočnim granicama Alijanse, a u okviru mjera kojima je tokom posljednjih mjeseci značajno ojačano prisustvo savezničkih snaga u ovom dijelu Evrope.

- Imajući u vidu da će Samit u Viljnusu donijeti i nove smjernice kada je u pitanju nivo izdvajanja za odbranu, Perović je istakao da Crna Gora bilježi stabilan rast procenta koji opredjeljujemo za ovu namjenu, budući da samo ujedinjenim naporima možemo uspješno odgovoriti na sve kompleksnije izazove. U kontekstu suočavanja sa zajedničkim prijetnjama, ukazao je na važnost efikasno koordinisane saradnje sa svim relevantnim međunarodnim akterima, u prvom redu EU, ali i sa ostalim partnerima - ističe se u saopštenju.

Ministri odbrane zemalja članica Alijanse zaključili su da sve složenije globalno bezbjednosno okruženje iziskuje jedinstvo i nepokolebljivost svih saveznica kada je u pitanju odbrana zajedničkih vrijednosti, kao i sposobnost da se brzo prilagodi izazovima koji sve više poprimaju multidimenzionalni karakter.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:29