Радован Перовић / - фото: СДП
24/09/2021 u 12:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Перовић: Министарка Братић уназадила културну дjелатност

Институциjе културе и просвјете у ,,режиjи“ ресорног министарства све више се претвараjу у полигон за спровођење српског националистичког концепта. ,,Српски свет“ у практичноj употреби, додао је Перовић

У сваком озбиjлном друштву култура заузима посебно мjесто, због значаjа за цjеловит и еманципаторски развоj заjеднице. Од промjене власти министарка четири у jедан Весна Братић, ниjе урадила ништа на унапређењу и афирмациjи црногорске културне сцене. Недавни оправдани протест културних стваралаца само jе jош jедном показао, какво jе право стање у овом ресору, а слично jе и са осталим ресорима овог министарства казао је члан Предсjедништва ОО СДП-а Никшић Радован Перовић.

Институциjе културе и просвјете у ,,режиjи“ ресорног министарства све више се претвараjу у полигон за спровођење српског националистичког концепта. "Српски свет" у практичноj употреби, додао је Перовић.

Систематско разарање наjзначаjниjих друштвених области за прогрес и напредак а то су свакако култура, просвета и наука почело jе довођењем нелоjалних, дубоко антицрногорских кадрова на челне позициjе, казао је Перовић.

– Врхунац такве политике jе одлука да се за руководиоца ,,Филмског центра“ именуjе особа коjа по свему судећи нема црногорско државланство, уз то jе припадница ултра националистичке, краjње десничарске странке ,,Двери“, коjа дjелуjе у Србиjи познате по неонацистичким и профашистичким ставовима – додао је он.

Умjесто промоциjе мултикултуралности и равномjерног културног развоjа, што jе jедна од полазних ставки у Националном програму развоjа културе, министарка позната као ,,жена четник“ промовише jеднонационални и jедновjерски модел културе, jер jе ваљда такав модел наjближи за полусвиjет коjи би овдjе да гради своj ,,Српски свет“, наводи Перовић.

Како је казао, колика jе стварна брига министарке за културу говори податак да се касни са конкурсима за суфинансирање проjеката из ове области, коjи су претходно били поништени jер се каснило са усваjањем буџета. Измjењени су и поjедини услове за конкурсе, а тиме само отежан посао и створена непотребна конфузиjа. Умjесто да установе културе са локалног нивоа могу аплицирати проjекте за конкурсе коjе расписуjе министарство, како jе била уобичаjна пракса то право jе одузето за поjедине области и пребачено директно на оснивача односно општине.

– Министарка Братић у настоjању да спроведе своj клеро-светосавски, културни модел настоjи да угаси сваки аутентични израз црногорске културе и науке. Попут ,,Факултета за црногорски jезик“ док се на другоj страни злоупотребљаваjу културне институциjе за промоциjу унитарног националистичког модела културе – истакао је Перовић.

Тако jе у фоаjеу Никшићког позоришта, у част новокомпонованог празника Српске националне заставе организована изложба Српског националног савjета ,,Тако су говорили наши преци“. Гдjе jе  селективним бирањем и извлачењем из контекста чињеница комплетна историjа Црне Горе, од дукљанског периода до данашњег времена престављена као српска, казао је члан Предсjедништва ОО СДП-а Никшић.

Успоставили сте такав културни и образовни модел гдjе jе пожељно да дjеца пjеваjу националистичке, пjесме у школском амбиjенту као ваннаставну активност. Свjесни да се Вашоj наjамничкоj апостолскоj Влади ближи краj не штедите на путовањима jош коjи дан кад Вас jе запало о трошку грађана за коjе свакако не водите рачуна, закључио је у саопштењу.

                               

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:52