/ - FOTO: MINISTARSTVO OBRANE
15/02/2023 u 13:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović na sastanku ministara odbrane članica NATO: Posvećeni smo evroatlantskom savezništvu

U Briselu je okončan dvodnevni sastanak Sjevernoatlantskog savjeta NATO (NAC) na nivou ministara odbrane zemalja članica, kojem je prisustvovao državi sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović

Na sastanku su donijete odluke ključne za dalji proces transformacije Alijanse.

-Perović je kazao da je Alijansa, u momentu ključnom za evropsku stabilnost, odlučno sprovela niz mjera kako bi efikasno zaštitila svoju teritoriju i stanovništvo. On je istakao važnost kontinuiranih nastojanja svih saveznica da, kroz sveobuhvatnu analizu dinamike bezbjednosnih kretanja, donose odluke kojima će se značajno unaprijediti odvraćanje i odbrana- saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Državni sekretar je naglasio i da je Crna Gora, u kontekstu ojačanja prisustva na istoku, u januaru uputila prvi kontingent Vojske Crne Gore koji je raspoređen u okviru borbene grupe u Bugarskoj, kao i da je nastavljen doprinos borbenoj grupi u Letoniji.

Govoreći o važnosti izgradnje i jačanja neophodnih kapaciteta i sposobnosti, istakao je da Crna Gora nastavlja sa trendom postepenog povećavanja procenta izdvajanja za odbranu.

-Posvećenost Vlade Crne Gore evroatlantskom savezništvu demonstrirana je i time što je po prvi put opredijeljeno 2 odsto BDP-a za finansiranje sektora odbrane, naročito u pogledu modernizacije VCG- navodi se u saopštenju.

Na sastanku je posebno naglašena važnost usvajanja političkih smjernica kojima će se unaprijediti cjelokupan proces odbrambenog planiranja, shodno realnim bezbjednosnim procenjama. Kao posebno značajan segment, ministri su istakli napore koji se sprovode na planu unapređenja spremnosti i obučenosti savezničkih snaga, a što mora biti praćeno i efikasnim procesom donošenja odluka.

Govoreći o najvećem bezbjednosnom izazovu na teritoriji Evrope poslednjih decenija, ministri odbrane su naglasili da je u proteklom periodu na istočnim granicama Alijanse u značajnoj mjeri povećano prisustvo savezničkih snaga. Formiranje četiri nove borbene grupe, kao i dodatno jačanje postojećih u okviru NATO ojačanog prisutva na Istoku (eFP), jasan je pokazatelj posvećenosti i solidarnost svih članica, odnosno snage i jedinstva Alijanse.

Takođe, pohvaljen je i napredak ostvaren u oblasti izdvajanja za odbranu i konstatovano da je tokom protekle godine zabilježen stabilan rast na ovom planu.

Ministri odbrane su zaključili da će tokom narednih mjeseci, a u susret Samitu koji će u junu biti održan u Viljnusu, Alijansa realizovati brojne zadatke kojima će se operacionalizovati odluke koje su donijete tokom prethodnog perioda kako bi se ojačala njena pozicija na međunarodnom planu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:40